Fyret soldat får 250.000 kr. af Claus Hjorts folk

En officer i Forsvaret blev fyret efter 33 år på grund af et skrantende helbred. Nu har Landsretten tilkendt ham en erstatning på en kvart million. De vurderer, at man skulle have forsøgt at omplacere ham i en anden stilling.
Forsvarsministeriet og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har ansvaret for at afsøge andre muligheder inden en fyring, slog Landsretten fast.
Forsvarsministeriet og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har ansvaret for at afsøge andre muligheder inden en fyring, slog Landsretten fast. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix

En officer i Forsvaret er af Landsretten blevet tilkendt 250.000 kroner efter en uretmæssig fyring. I 2015 blev manden fyret efter 33 års tjeneste, fordi hans helbred ikke længere gjorde ham egnet til udsendelse.

Han var tjenestemandsansat som kaptajn i Forsvaret, men arbejdede på grund af sit helbred kun med administrative opgaver af national karakter.

Men fyringen var i strid med proportionalitetsprincippet, har Landsretten afgjort. I stedet skulle han havde været forsøgt omplaceret til et andet arbejde.

Det skriver Elmer Advokater, der har ført sagen for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark, HOD.

Under sagen har kaptajnen gjort det klart, at han godt kunne være blevet i sin egen stilling, hvor det ikke have nogen betydning, at han ikke var egnet til udsendelse. 

Skulle have været omplaceret

Derfor får han nu en kvart million i erstatning. Dem får han, fordi Forsvarsministeriet ikke har kunnet bevise, at man havde overvejet en omplacering i andet arbejde. Desuden vægtede det højt, at kaptajnen havde 33 års anciennitet.

Siden 1996 har manden haft administrative opgaver, og har i samme periode været kraftigt overvægtig. Landsretten har ikke villet tage stilling til hvorvidt, at fyringen har været forskelsbehandling på grund af mandens vægt og generelle helbred. Ansatte i Forsvaret er nemlig ikke omfattet af Forskelsbehandlingsloven. 

Hans stilling blev ikke nedlagt, og de samme arbejdsopgaver skulle fortsat udføres. Samtidig havde officeren aldrig fået kritik for udførelsen af sit arbejde.

Administrativt tiltag

Baggrunden for, at han blev afskediget, var 'Sunhedstriaden' fra 2006. Et administrativt tiltag, der skulle medvirke til, at flere ansatte end tidligere skulle være tilgængelige for udsendelse.

Aftalen har blandt andet stillet krav til de ansattes helbred og egnethed. Alle, der er blevet vurderet 'varigt uegnede', skulle behandles i en kommision, der skulle afgøre den videre ansættelse. Her ville en decideret afskedigelse være sidste udvej.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.