Fuck, pis og bitch: DR's børneserier flyder over med fy-ord
"Jeg tror, at de 7-12-årige kopierer det sprog, de hører. Og jeg tror, at det gør det sværere for forældre at fortælle børn, at de ikke skal bruge grimt sprog, når de hører det i tv-serier." Foto: Scanpix/Modelfoto
En analyse viser, at DR-serierne ’Pendlerkids’ og ’Panisk Påske’ rummer langt flere bandeord end almindeligt talesprog.

"Fuck", "bitch", "klammo" og "freaking pervert".

Blot et udvalg af bandeordene i DR-serierne ’Pendlerkids’ og ’Panisk Påske’ - begge omdiskuterede for deres brug af bandeord og aggressivt sprog. Det skriver Videnskab.dk.

Især ’Pendlerkids’ fik i 2012 masser af forældre på mærkerne, og i debatten på DR’s Facebook-side kom der mere end 1.000 kritiske kommentarer.

Mens nogle fandt sproget for groft, mente andre, at der blot var tale om en gengivelse af virkeligheden.

Læs mere på Videnskab.dk: Unge bander især om sex og afføring

Bandeordsforsker og adjunkt Marianne Rathje fra Institut for Sprog og Kommunikation på Syddansk Universitet har analyseret de to tv-serier og kan nu afsløre, om sproget i Ramasjang-serierne var værre, bedre eller blot en afspejling af almindeligt, talt dansk.

- Der er langt flere bandeord i de to tv-serier, end der er i almindeligt dansk talesprog. Frekvensen er op til 9 gange højere, når man optæller bandeord per 1.000 sagte ord, konkluderer Marianne Rathje ifølge Videnskab.dk.

Hun har skrevet en artikel om de to tv-serier til den engelske antologi 'Advances in Swearing: New languages, new contexts', som endnu ikke er udkommet.

Læs mere på Videnskab.dk: Derfor bander vi

Bandeordsforskeren har ganske enkelt optalt fy-ordene og er nået frem til, at mens der er 1,24 bandeord per 1.000 ord i almindelig tale, så er der 8,3 bandeord i ’Pendlerkids’ og 11,05 i ’Panisk Påske’.

Marianne Rathje har sammenlignet seriernes sprogbrug med et såkaldt generationskorpus, som hun har indsamlet til et studie af sprog i forbindelse med sin ph.D.-afhandling.

Korpusset består af 24 samtaler foretaget i 2001 og 2002 mellem en række kvinder i alderen 16-78.

Forskeren erkender selv, at det havde været ideelt med et mere nutidigt sammenligningsgrundlag og en ligelig køns- og aldersfordeling.

Især fordi internationale studier – som forskeren også selv påpeger – viser, at mænd bander mere end kvinder.

Trods de forbehold holder hun fast i konklusionen: Der ER langt flere bandeord i de to tv-serier, end der er i almindelig talt dansk.

- Der er simpelthen tale om så voldsom en forskel, at det ikke lader sig forklare med materialets alder, eller at der kun er tale om kvinder i sammenligningsgrundlaget, siger Marianne Rathje til Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Børns sprog afslører, hvilke job de får som voksne

Marianne Rathje har ikke en forskningsbaseret holdning til, om det er problematisk, at der bandes mere i tv-serier for børn end i virkeligheden.

- Jeg har en personlig holdning, og det er, at en public service-station skal overveje det meget grundigt, når man udsætter en børnemålgruppe for bandeord og aggressivt sprogbrug, siger Marianne Rathje.

Bandeordsforskeren understreger selv, at det endnu ikke er forskningsmæssigt bevist, at sprogbrug i fjernsynet og andre medier påvirker vores sprog.

- Men jeg tror, at de 7-12-årige kopierer det sprog, de hører. Og jeg tror, at det gør det sværere for forældre at fortælle børn, at de ikke skal bruge grimt sprog, når de hører det i tv-serier, siger Marianne Rathje.

- Fra min egne dagligdags erfaringer kan jeg konstatere, at min 9-årige datter og hendes kammerater pludselig brugte vendinger som ’jeg nakker dig’, ligesom der pludselig kom ord som ’fuck’ og ’fucking’ ind i deres sprog efter, at de havde set ’Pendlerkids’, siger bandeordsforskeren.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvorfor siger en gris 'øf' på dansk, men 'oink' på engelsk?

Får jeg lort i næsen, når det lugter af bæ?

Videnskabs-TV: Hvorfor går tiden hurtigere, jo ældre vi bliver?

Fakta 1:

TV-serierne 'Pendlerkids' og 'Panisk Påske' indeholder flere bandeord end almindelig tale:

Bandeord pr. 1000 ord:

Pendlerkids: 8,3

Panisk Påske: 11,05

Almindelig tale: 1,24

Kilde: Marianne Rathje

Fakta 2:

Unge og gamle bander stort set lige meget:

Bandeord pr. 1000 ord:

Unge (16-18 år): 1,4

Midaldrende (37-46 år): 1,2

Ældre (68-78 år): 1,1

Til gengæld bander vi forskelligt:

Midaldrende og ældre bruger i mere end 9 ud af 10 tilfælde religiøst beslægtede bandeord som helvedefandens og satans

Unge bruger religiøse bandeord i mere end 5 ud af 10 tilfælde, men er også glade for bandeord beslægtet med kroppens nedre funktioner som fucklort og pis, som bruges i mere end 4 ud af 10 tilfælde.

Kilde: Marianne Rathje