Fremover skal ældre selv gøre rent
Velstillede ældre må selv klare rengøringen fremover, mener Kommunernes Landsforening. Foto: Colourbox.dk
Kommunernes Landsforening vil fjerne gratis rengøring fra de velstillede ældre. Regeringen er splittet over spørgsmålet.

Kommunernes Landsforening vil gøre op med gratis kommunal hjemmehjælp. De rigeste ældre skal betale selv, lyder det fra KL's formand Jan Trøjborg (S).
Det skriver Jyllands-Posten.

Ældre med indtægter ud over folkepensionen og ATP skal have pengepungen op, når der skal gøres rent, mener han.

"Mange ældre har gunstige pensioner, så derfor bør betalingen for praktisk hjemmehjælp gradueres. Det er fornuftigt at tage diskussionen nu, da midlerne er knappe - ikke så meget for kommunernes skyld, men for velfærdssamfundets," siger Jan Trøjborg til Jyllands-Posten.

De Radikale er ikke afvisende over for ideen, som Marianne Jelved kalder en "rimelighedsbetragtning".

"Det er ikke rimeligt, at velstillede pensionister skal have gratis rengøring af kommunen," siger hun til Jyllands-Posten. Til gengæld vil partikollegaen, socialminister Karen Hækkerup, ikke umiddelbart stemme for forslaget.

"Det er en ekstremt vigtig principiel debat, men jeg kan ikke tage stilling uden en grundig drøftelse i regeringen," siger hun til Jyllands-Posten.

Ældre Sagen tager afstand fra forslaget, fordi rengøringen må betragtes som en del af den pris, det koster, at beholde de ældre i eget hjem længst muligt.

"De ældre er visiterede til og afhængige af hjælpen, og derfor betragter vi brugerbetaling som en skat på sygdom og svækkelse," siger chefkonsulent i Ældre Sagen, Olav Felbo, til Jyllands-Posten.

Kilde: Jyllands-Posten