Fra junkie til job: "Jeg håber bare, at der er minimum en, der læser det her"

Da Morten Jørgensen var ung (tv.), var han helt til rotterne. (Foto: Foto: Privat)

Smadrede biler, utallige udpumpninger og bøder fra politiet, overdoser og forliste forhold og skæbner. Morten Jørgensens mange år som misbruger har sat sine spor, men til sidst endte det i fryd og gammen.

I 2008 sidder Morten Jørgensen i behandlingstedet Møllens have og ryger en cigaret.

Han kan mærke solen prikke på huden, plastikstolens ru armlæn på underarmen, og hvordan røgen fylder hans lunger. Men inde i hans hovedet er der tomt, og som et ekko farer tanker om absolut ingenting rundt mellem hans ører.

Morten tænker ikke på noget som helst. Det skræmmer ham fra vid og sans.

Han løber ind til den vagthavende for at få hjælp. Morten beskriver detaljeret tomrummet i sin hjerne, og den vagthavende svarer roligt:

- Det er en følelse af sindsro, du beskriver, sagde den vagthavende. Der gik det op for Morten, at det var første gang i 12 år, at han følte noget, uden at kokainen eller amfetaminen bruste i hans blod. Det var hans første ædru følelse.

I dag er Morten Jørgensen 38 år og sidder i sit rækkehus i Horsens med sine to børn, en dejlig kæreste og med et godt job som såkaldt kartonnagearbejder på Schur Pack. Det var endda på arbejdet, at Morten Jørgensen mødte sin nuværende kæreste.

Men en stabil hverdag med 8-16 job var nok det sidste, Morten forventede, han ville ende med, da han som 17-årig var til fest med sine kammerater, og der i køkkenet blev lagt sirlige linjer med hvidt pulver ud på et CD-cover. Vennerne bralrede op om, hvem der turde tage det, men Morten vidste allerede godt, hvor det hele ville ende. 

- Jeg var alkoholiker og narkoman lang tid inden, jeg overhovedet havde taget noget som helst. Jeg var mærkelig i hovedet. Det har altid været min skæbne at være misbruger, siger han til Avisen.dk.

Morten kan ikke huske, hvilken plade det var, ej heller hvilket band. Han var fuldstændig fikseret på det hvide pulver på coveret. Han tog næsen ned og snuste.

- Jeg var fuldstændig ligeglad med, hvad det var. Det kunne have været rottegift for den sags skyld. Det eneste, jeg vidste, var, at jeg skulle have det, og det skulle være nu.

Men det var ikke rottegift. Det var amfetamin, og så startede en 12 år lang deroute. Eller som Morten Jørgensen kalder det "en omvej før han fandt det lykkelige liv". For det endte jo godt, men han skulle først så grueligt meget igennem. 

- Jeg håber bare, at der er minimum en, der læser det her og kan bruge det. Bare én der læser det og tænker, at han også kan komme ud af det, siger Morten Jørgensen, der i dag har været ædru i 10 år, som han tidligere har fortalt til branchebladet Pak&Papir.

Spiral mod døden 

Fra Morten Jørgensen fylder 17 er hans liv i frit fald, og når han opremser de mange episoder, hvor han har "fucked op" eller såret sine nærmeste, sker det i en hæsblæsende fart. For Morten ramte ikke bunden en enkelt gang, før han stoppede med sit misbrug. Han bankede gentagende gange sit hoved mod den.

Der var dengang, hvor han som 19-årig tog en overdosis amfetamin og mistede bevidstheden foran sin scooter til en fest. Eller da han som 20-årig fik et kørekort og prompte totalsmadrede sin brors bil. Eller de utallige gange hvor han skabte ballade i byen. 

Billede af Morten Jørgensen fra år 2000, hvor hans misbrug var i fuld flor. Mange af dem, Morten Jørgensen var venner med dengang, er døde i dag eller lever på kanten af samfundet. Foto: Privat

Og hvor de fleste tager deres første store lån for at betale indskuddet til en lejlighed eller en længere rejse, tog Morten Jørgensen et forbrugslån på 30.000 kroner for at betale alle de bøder fra politiet, som hans eskapader havde skaffet ham.

- Jeg skulle jo være noget. Noget vildt og spændende, og jeg ville bevise det over for alle andre. Men inderst inde var jeg ikke noget. Der var jeg jo bare en misbruger ude af kontrol, og det kom til udtryk i byen, siger Morten Jørgensen og giver endnu et eksempel på, hvor apatisk hans tilgang til livet og egen lykke var blevet.

Denne gang var det ecstasy hakket op i fint pulver, som Morten foretrak det, og det var til hans fætters fest. Men endnu en gang var det for meget, og pludselig vågnede han på hospitalet. En overlæge var i gang med at udpumpe ham, og Morten lå med en gummislange på vej ned i halsen. Han var rædselslagen, besvimede igen og vågnede på intensiv. Han troede, han skulle dø.

- Men da jeg spørger sygeplejersken, om jeg skal dø, ryster hun bare opgivende på hovedet. Da de er færdige med at pumpe alt det lort ud af min krop, tager jeg mine ting og går direkte tilbage til festen for at drikke videre.

Forklædt som familiefar med jobbet som skalkeskjul

På trods af alt det kaos, der forfulgte Morten Jørgensen, tog han alligevel de skridt, der normalt følger med "at blive voksen".

I 2004 bliver han udlært som klejnsmed, og på trods af flere arbejdsløse perioder især i hans ungdom, formår Morten alligevel både at få et job og ofte fastholde det.

Samme år får han også sin første søn, og med det fulgte der et krav fra den daværende kæreste. Et ultimatum; misbruget skulle stoppe.

- Jeg vidste godt, at jeg nok burde tage mig sammen. Så jeg gik til læge og på misbrugscenter, men jeg var jo så syg i pæren, at det ikke fungerede. Jeg tog min antabus, for så var der ro på derhjemme og ingen brok, men jeg sad jo egentlig bare og ventede på at drikke igen. Jeg syntes simpelthen, at jeg var så kedelig, når jeg var ædru. Jeg hadede mig selv, forklarer Morten Jørgensen om de første gange, han forsøgte at stoppe misbruget.

Og på jobbet var Morten endt i et miljø, hvor det at være påvirket nærmere var et arbejdsvilkår end en anomali. Jobbet blev et skalkeskjul, hvor Morten Jørgensen kunne fortælle sig selv, at så længe han i det mindste ikke var arbejdsløs, var han hverken en "bums" eller "junkie". 

- Mit arbejde har nok været det værste, jeg kunne tage, hvis jeg ville ud af misbruget. Jeg skulle nok have taget en uddannelse som kontordame i stedet. Det var jo ikke unormalt at drikke bajere, og når det var fredag, så var vi jo på stoffer.

Frygten for at ende alene

Vendepunktet skete en tidlig morgen, efter Morten havde forsøgt at stoppe utallige gange blot for at falde i igen.

- Vi havde købt hus til at starte vores nye familie i. Men kort tid senere blev det småt med pengene, og gælden hobede sig op, så jeg begyndte at tage kokain igen for at håndtere det. Jeg sad til en morgenfest og havde været væk hjemmefra i halvandet døgn, da min daværende kæreste ringede til mig og sagde, at nu ville hun ikke mere. Hun ville forlade mig. Det havde hun sagt før, men den her gang mente hun det altså. Det var min største frygt. At ende alene. Det vidste jeg, at jeg ikke kunne klare, fortæller Morten.

Morten besluttede sig derfor for at søge ekstrem hjælp i form af Minnesotabehandling, et behandlingssystem, der minder om det, man kender fra Anonyme Alkoholikere, på det private behandlingssted Møllen. Men det var dyrt, og penge havde Morten ingen af:

- Så jeg gik op til chefen og spurgte, om han måske kunne betale for det, da jeg havde brug for hjælp. Han svarede, at jeg da bare kunne overarbejde, til jeg havde råd til det.

Til sidst fik han behandlingen betalt af Hedensted Kommune, og kom i maj 2008 tilbage til jobbet for første gang som ædru. Chefen kvitterede med en fyreseddel.

Villa, volvo og vovse

I dag er Morten Jørgensen nærmest som forvandlet. Den unge mand, der i starten af 00'erne styrtede mod afgrunden uden tanke for andet end de næste streger hvidt pulver, sidder i et rækkehus i Horsens med ny bil og kernefamilie. Og det dårlige arbejdsmiljø er byttet ud med en forstående chef, der tager hensyn til Mortens nye liv, hvor familien prioriteres højest.

Det var endda også på jobbet, at Morten mødte sin nye kæreste, der oven i købet agerer revisor og hjælper den uddannede klejnsmed med at få styr på økonomien og den akkumulerede gæld over mange års misbrug. Og når man ender med et så idyllisk liv, gør det ingenting, at det tog tid at komme til, siger Morten Jørgensen, der konsekvent omtaler misbruget som sin "store omvej". 

- Jeg troede aldrig, at jeg ville ende her med en dejlig kæreste, to børn som jeg kan være der for, et rækkehus, bil og et stabilt job. Som 20-årig ville det her være uvirkelig drøm, fortæller Morten, der har set store dele af sin omgangskreds fra de gamle dage gå helt i hundene:

- Der er dem, der er døde, og så er der dem, som lever på kanten af samfundet. Du finder dem på gadehjørnet med en hund i den ene hånd, Hus Forbi i den anden og en flaske for fødderne. Det giver mig altid en knugende fornemmelse i maven, når jeg ser det, for det kunne ligeså godt være mig. Det var der, jeg var på vej hen, fortæller Morten Jørgensen, der med sin historie håber, at han kan inspirere andre til at vælge stofferne fra og vælge livet og kærligheden i stedet.

Morten Jørgensen er i dag 38 og lever et liv, han kun kunne drømme om i sine misbrugsdage. Han håber at inspirere andre til at gøre det samme. Foto: Privat

Corona

Mor smitter ufødt baby

Krimi

En-øjet forbryder

henrettet

Krimi

Kvinde død - flere

anholdte

Corona

FAKTA: Her er bør du bruge mundbind og sådan gør du

Sundhed

Tilbagekaldes:

Spis ikke disse salater

Underholdning

Dagbog læst højt i

Johnny Depps retssag

Helt vildt

Vildt: Familie arver verdens største guldskat

Dyreliv

Mystiske dødsfald:

Hvorfor dør elefanterne

i hobetal? 

Krimi

Område afspærret:

Mistænkeligt dødsfald

Helt vildt

Ignorerede opkald:
Millionær i en måned

uden at vide det

Kendte

Vært fra Mythbusters

pludselig død

Nyheder

Kickstart næste års

køkkenhave nu

Krimi

Stjerne fundet død:

Reddede sin søn

inden hun druknede 

Corona

Smittet præsident har

fået nok af karantæne:

Vil tage ny test

Krimi

Syv-årig pige

bidt af hund

Nyheder

Broget jordbærsæson

lakker mod enden

Film og TV

Landmanden fra Rita:

Jeg er andet end

ham den store jyde

Mad og drikke

Stor smagstest:

Her er den

bedste koldskål

Krimi

Kvinde omkommet:

Blev fundet livløs

i vandet

Krimi

Lig fundet ved sø

hvor skuespiller

frygtes druknet

Kongelige

Mary og Frederik

drager til Holland 

Corona

WHO: Det går den forkerte vej 

Nyheder

Bevæbnet mand i skov

jages af 100 politifolk

Krimi

Forsvundet stjernes

lille søn peger

politiet på sporet

Corona

Dansk coronavaccine

viser lovende resultater

Krimi

Advarsel:

Farlige piller

tabt på gaden

Underholdning

X Factor-vært får nyt job

Nyheder

Tip: Skal dit tøj dufte af blomster og citrus?

Corona

Kampen mod corona:

Alkohol forbydes 

Rejser

Hver fjerde vælger ferie efter miljøvenlige hensyn

Kendte

John Travolta i dyb sorg: Hustruen døde i går

Nyheder

Efter corona-råd om maske: Danskerne jagter mundbind

Nyheder

Nelson Mandelas datter og ambassadør i Danmark er død

Kongelige

Født til et andet liv: En dag bliver hun dronning

Kendte

Elvis' barnebarn fundet død

Nyheder

Her batter de ekstra feriepenge - for dig og samfundet

Nyheder

Tre dages jagt: Ekssoldat melder sig efter flugt med tam puma

Kongelige

”Prinsesse” dræbt i trafikulykke

Nyheder

Sommeren vender så småt tilbage - men du må vente nogle dage

Krimi

To små drenge snuppede penge i McDonalds

Sport

Masse-slagsmål

i København

Corona

Første gang siden udbrud: Nul døde i New York City

Helt vildt

Mand bed måge

Sundhed

Spiser du rigtigt? - her er de officielle kostråd

Nyheder

Bokseren Patrick Nielsen er optaget i rockerbande

Corona

Tusinder inviteres

til coronatest

Nyheder

Fællessang og dannelse:

Højskoler hitter

Mad og drikke

Kræver kødløse måltider

i offentlige køkkener

Sundhed

Nyt studie med 100.000 danskere: Sund kost giver længere liv

Dyreliv

Hundeven eller hundeangst? Her er reglerne for løse hunde

Krimi

Efter vanvidskørsel i Odense: Nu reagerer ministeren

Kendte

Peter Mygind fik 4.000 fadøl og vandfyldte kondomer i hovedet

Krimi

Lagt i håndjern og sigtet: Havde legetøjspistol med i Tivoli

Nyheder

Discountkæde dropper turbokyllinger

Krimi

Instagram flyder med ulovlige kopivarer: Svindlere har frit spil

Corona

Her skal du selv betale for 14 dages karantæne på hotel

Krimi

Ny udvikling: Politiet leder efter Maddies lig i vandbrønde

Krimi

Nød drink og fik hotelgæst i hovedet: Begge døde

Dyreliv

Forhadt jæger dræbte løven Cecil - nu dræber han truede får

Corona

Trump viser sig for første gang med ansigtsmaske - igen rekord i antal af coronatilfælde i USA

Corona

Anders And tilbage på job: Disneyland åbnet i USA's epicenter

Rejser

Husk ansigtsmaske

på ferien:

Ellers vanker der bøder

Nyheder

Dreng dræbt af haj

Nyheder

Discountkæde dropper turbokyllinger

Krimi

Familie på fire og solobilist i frontalt sammenstød - to er i kritisk tilstand

Corona

Vil løslade 8.000 fanger

for at bremse virus

Nyheder

Eftersøgning afblæst:

Turist glemte sit

tøj på stranden

Sundhed

Advarsel: Her må du IKKE drikke vandet

Sport

Fodboldlegende død

Nyheder

Ville redde

dreng i havsnød:

11 drukner i ferieparadis

Sport

Varsler forbud mod

sport resten af året

Krimi

Fem ferieråd:

Sådan undgår

du indbrud

Krimi

57-årig havde bilen fuld af hash - fik straksdom

Kongelige

Joachim vil score kassen

Nyheder

Halv pris får besøgs-tallene til at stige

Sundhed

Spøjst trick:

Tampon kan redde

din potteplantes liv

Corona

Rekordstor stigning i

coronasmittede

Nyheder

Epsteins veninde

i retten:

Afviser at have lokket

mindreårige

Nyheder

Se op i nat:

Komet på himlen

Underholdning

Rasende Meghan:

Vil stoppe stor afsløring