Forsvaret politianmeldes af de ansatte
Sagen handler om flymekanikerne på Flyvestation Skrydstrup. De skal holde F-16 fly klar til at gå på vingerne. Men spørgsmålet er, om det kræver 24 timers vagter. Foto: www.colourbox.com
Flyvevåbnets mekanikere har så elendigt arbejdsmiljø, at fagforeningen Centralforeningen af Stampersonel nu har politianmeldt forsvaret.

Medarbejderne har forsøgt på den pæne måde, uden held.

Derfor tager flymekanikerne i forsvaret nu fløjlshandlerne af.

Via deres fagforening, Centralforeningen af Stampersonel (CS), har de nu politianmeldt forsvaret. Det sker, fordi de ansatte er trætte af at arbejde i døgndrift uden at følge reglerne for hviletid.

"Vi ser ingen anden udvej, så nu melder vi forsvaret til politiet. Forsvaret overholder ikke reglerne om hviletid, selv om det sagtens kan lade sig gøre," siger Jesper K. Hansen, formand for CS, der repræsenterer godt 7.000 ansatte i forsvaret, til FTF's hjemmeside.

De ansatte har som udgangspunkt ret til 11 timers hvile i døgnet. Flymekanikere - eller klarmeldere som de også kaldes, fordi de gør F16 fly klar til at gå på vingerne - kan dog lige som brandmænd, politi eller beredskab blive tvunget til at se bort fra de såkaldte hviletidsbestemmelser, hvis arbejdet kræver det.

Det kan ske, hvis arbejdet har karakter af egentlig militær tjeneste. Den mulighed misbruger forsvaret på Flyvestation Skrydstrup, mener Centralforeningen af Stampersonel.

"Forsvaret kalder konsekvent klarmeldernes arbejde for egentlig militær tjeneste og planlægger derfor vagter af 24 timers varighed. Vi kan ikke se anden årsag, end at forsvaret gør det for at spare penge," siger Jesper K. Hansen, der samtidig anker sagen om arbejdstid til Højesteret.

Landsretten har tidligere på året givet forsvaret ret til at tvinge flymekanikere på de såkaldte 24 timers vagter.

Jesper K. Hansen bakkes op af sin hovedorganisation FTF, der repræsenterer 450.000 privat og offentligt ansatte.

"Medarbejdernes helbred skal ikke bøde for, at forsvaret mangler penge. Loven skal også overholdes på Flyvestation Skrydstrup, når den kan overholdes andre steder. Ellers skal den laves om," siger formand Bente Sorgenfrey til forbundets hjemmeside.