Forskere finder dansk bæ på 140 millioner år
Statens Naturhistoriske Museum overvejer at sætte forhistorisk bæ i glasmontre, mens en hundelort her bliver fejret på en mere uhøjtidelig facon. Foto: Colourbox
Danmarks ældste høm-høm stammer fra en skildpadde eller lille dinosaur fra Bornholm.

For cirka 140 millioner år siden lettede en lille dinosaur eller skildpadde sig på Bornholm uden at skænke det stinkende resultat en tanke.

Bæen er siden blevet fundet i en nedlagt grusgrav af to lokale fossilsamlere, og danske forskere fra Københavns Universitet og Østsjællands Museum har grublet og skrevet om den fire centimeter lange lort.

Efter nøje undersøgelser er den lille bæ blevet klassificeret som danekræ, hvilket er en betegnelse, "som kan tildeles naturhistoriske genstande med særlige videnskabelige eller udstillingsmæssige værdier."

Forskerne har fundet spor efter forhistoriske biller i bæen, som er særdeles godt velbevaret, fordi den blev lagt på bredden af en varm lagune, der dengang dækkede store dele af Bornholm.

"En CT-scanning af stenen viser også tilstedeværelsen af to lidt større indre gange i stykket - de ligner gravegange, som fortidige gødningsbiller kunne have lavet. Insektangrebene viser, at ekskrementet er lavet på land, hvorefter det formodentligt er blevet begravet i lagunens sand og derved blevet bevaret for eftertiden," siger Arne Thorshøj Nielsen fra Statens Naturhistoriske Museum i en pressemeddelelse.