Forfattere frygter forlagsmaskiner
Gyldendal får nu kamp til stregen, når Danmarks næststørste forlag køber det tredjestørste. Forfatterne frygter, at det både vil gå ud over læserne og dem selv

Med forfattere som Leif Davidsen og Sara Blædel på lønningslisten er forlaget Lindhardt & Ringhof allerede et kendt navn blandt bogorme. I går blev det med et slag Danmarks næststørste bogforlag.

Det er Danmarks hidtil næststørste forlag Aschehoug, der har købt det tredjestørste Bonnier, og de går sammen under navnet Lindhart & Ringhof, der i forvejen er en del af Bonnier.

Selvom konstellationen kan synes mere forvirrende end en moderne skilsmissefamilie, kalder direktøren for det nye, gamle forlag, Anette Wad, det en naturlig udvikling. Men forfatterne er ikke begejstrede.

Formand for Dansk Forfatterforening Frants Gundelach mener, at de største ofre efter sammenlægningen bliver forbrugerne.

»De får mindre at vælge mellem, og bøgerne bliver dyrere, når konkurrencen ophører,« mener han.

Anette Wad har hidtil stået i spidsen for Aschehoug og fortsætter som direktør for Lindhart & Ringhof. Hun lover, at det ikke bliver tilfældet, og mener tværtimod, at konkurrencen bliver intensiveret.

»Vi har i lang tid været en lille nummer to, og vi skal være større, hvis vi for alvor skal konkurrere med Gyldendal,« siger hun.

Frygter forlagsmaskiner

Direktøren for Danmarks største forlag, Gyldendal, Stig Andersen får ikke søvnløse nætter over udsigten til øget konkurrence. Han kalder nyheden en konsolidering af den danske forlagsbranche, men kan godt forstå forfatternes skepsis.

»De er bange for de her store forlagsmaskiner, men de kan samtidig godt lide, når vi hjælper forfatterne frem,« siger han.

Frants Gundelach frygter, at al fokus vil være på en meget snæver kreds af populære forfattere.

»Den smalle litteratur bliver allerede nedprioriteret, og den nye magtkoncentration vil forstærke de tendenser,« forudser han.

Anette Wad mener, at forfatterne maler fanden på væggen.

»Vi tager os også af de mere eksperimenterende forfattere,« siger hun og peger på Athene, der har været Aschehougs platform for de mindre genrer og fortsætter efter sammenlægningen.

Masser af små forlag

Anette Wad mener ikke, det er de store forlag, der har hele ansvaret for at fremelske nye talenter.

»Det har aldrig været nemmere at lave sit eget forlag end i dag, og der er en hel underskov, hvor diversiteten trives,« siger hun.

Frants Gundelach er enig i, at antallet af de allermindste forlag eksploderer i disse år, og han sætter sin lid til, at det bliver dem, der giver danskerne de store læseoplevelser i fremtiden.

»Innovation kommer sjældent fra mastodonterne,« lyder det fra formanden.