Forfatter bag bog om præsident vinder stor pris
Tirsdag aften uddeles The Man Booker Prize. På billedet ses årets seks nominerede. Fra venstre: Fiona Mozley med bogen "Elmet", Paul Auster med bogen "4 3 2 1", Emily Fridlund med bogen "History of Wolves", Mohsin Hamid med bogen "Exit West", George Saunders med bogen "Lincoln in the Bardo" og Ali Smith med bogen "Autumn". Foto: Hannah Mckay/arkiv/Reuters
Den fornemme litteraturpris Man Booker Prize blev tirsdag aften givet til forfatter George Saunders.

Den amerikanske forfatter George Saunders løb tirsdag aften med den prestigefulde litteraturpris The Man Booker Prize, der blev uddelt i London.

Prisen modtog han for sin roman "Lincoln in the Bardo".

Man Booker-prisen blev stiftet i 1969 og uddeles til det fineste inden for litteraturfiktion, der er skrevet på engelsk og udgivet i Storbritannien inden for det seneste år.

Det er fire dommere fra litteraturens verden, der har bestemt vinderen.

I år var 144 bøger blevet indsendt. Den liste blev først kortet ned til 13, så til 6, og tirsdag aften tog 58-årige George Saunders prisen med sig hjem.

Alle finalister var fra enten Storbritannien eller USA. De fem andre finalister var Fiona Mozley (UK), Paul Auster (US), Ali Smith (UK), Mohsin Hamid (UK) og Emily Fridlund (US).

Lederen af dommerpanelet, Baroness Lola Young, forklarer, at de brugte lang tid på at arbejde sig gennem argumenterne, fordele og ulemper ved hver bog, før valget faldt på "Lincoln in the Bardo".

- Vinderen skiller sig ud på grund af sin innovation og måden, den er skrevet på. En af dommerne beskrev den som fyrværkeri, der lyser himlen op og får dig til at genoverveje, hvordan du tænkte om tingene, siger hun.

Romanen er fiktion og handler om Abraham Lincoln, der vandrer rundt på en kirkegård i Georgetown, hvor hans søn ligger begravet i en marmorkrypt.

Sønnen, Willie Lincoln, er fanget i limbo - mellem de døde og de levende - og ude af stand til at kommunikere med sin far.

Hele handlingen udspiller sig på en enkelt nat, og bogen udforsker emner som død, sorg og livets mening og muligheder.

Et af formålene med Man Booker-prisen er at opmuntre en bred læserskare til at læse det bedste inden for den skrevne fiktion.

De seks forfattere får en del omtale i forbindelse med den fornemme nominering. Således kan både George Saunders og de fem andre formentlig se frem til en stigning i deres bogsalg verden over som følge af nominering og prisuddeling.

Med Man Booker-prisen følger en check på 50.000 pund (cirka 433.400 kroner), mens de fem andre får 2500 pund (cirka 21.600 kroner) hver.

/ritzau/