Forbunds ansatte betaler selv for rygepauser
Det koster at være rygetrængende i Det Gule Hus. Til gengæld kan landsformanden ikke forestille sig andre områder, hvor man vil indføre betalte pauser. Foto: Colourbox
I Det Faglige Hus har medarbejderne i årevis selv betalt for rygepauserne. Landsformanden forstår ikke, at nogle fagforbund kan være imod.

Rygerne gav murren i krogene, fordi de ikke-rygende kollegaer syntes, at de selv arbejdede bagdelen ud af bukserne, mens rygerne stod og osede.

Derfor indførte fagforbundet Det Gule Hus for fem år siden, at forbundet og a-kassens 300 medarbejdere selv skal betale for sine rygepauser. Det fortæller Landsformand Johnny Nim.

"Det, der satte det hele i gang, det var, at vi havde eksempler på medarbejdere, der røg op til en time om dagen, og hvis man er 300 medarbejdere er det altså temmelig mange timer, hvis alle gjorde krav på en times pause på grund af røg. Det var helt urimeligt, syntes vi," siger Johnny Nim.

Eksemplet kommer frem, efter Dansk Told og Skatteforbund i går langede ud efter Skat, fordi institutionen vil lade medarbejdere betale for deres rygepauser. Men Johnny Nim forstår slet ikke, at et fagforbund kan være imod idéen.

"Det er jo medlemmernes penge, vi snakker om, når det er en faglig organisation som vores, og skatteborgernes penge når det er en offentlig virksomhed, hvor arbejdskraften går op i røg," siger han.

I Det Faglige Hus blev reglen fuldt op af kurser i rygestop, og modstanden mod reglen var ifølge Johnny Nim meget lille. I dag mener han, at omkring en håndfuld medarbejdere ryger i arbejdstiden.