Forældre er ligeglade med filmcensur
Halvdelen af danske forældre lader deres børn se film, der egentlig er uegnet for poderne. Det bekymrer Børns Vilkår, for mindre børn har svært ved at skelne mellem fantasi og virkelighed.

Husk nu at tage dit blebarn med til den nye Harry Potter -film. Og glem ikke, at Ringenes Herre -trilogien er en glimrende babysitter – især for de helt små.

Måske var det den slags beskeder, som Medierådet skal trykke i diverse filmannoncer, hvis aldersgrænserne for alvor skal føre til debat i samtalekøkkenet.

Den almindelige censurvurdering er det nemlig kun halvdelen af danske forældre, der forholder sig til, viser en rundspørge som Userneeds har foretaget for Nyhedsavisen.

Helt galt står det til hjemme foran dvd en. Her er det kun 12 procent, der altid følger Medierådets anvisning om, hvor gamle børnene skal være for at se en bestemt film, men 50 procent følger den officielle rettesnor, når det gælder en tur i biografen. I begge tilfælde viser undersøgelsen, at hver femte familie aldrig kigger på censur-reglerne. Især den forsømmelse bekymrer Medierådets formand Karsten Gynther.

Dårlig tjeneste

»De 20 procent gør deres børn en dårlig tjeneste, hvis de ikke lige kigger på mærket. Fordi de let kan komme til at vise børnene voldelige film, som de bliver skræmte af. Så hvis de er decideret ligeglade med vores anvisninger, så er jeg bekymret,« siger formanden, der dog hellere vil pege på det positive i målingen.

»Vores skøn er blot vejledende, så hvis halvdelen af forældrene bruger deres egen dømmekraft, er det også ganske fornuftigt. De har selv ansvaret, og hvis en far for eksempel vurderer, at hans 8-årige barn er moden og robust nok til at gå med i biografen og se Harry Potter (vurderet til 11 år – red.), så har han ret til det,« understreger Karsten Gynther.

At hele 64 procent har ladet sine børn se film i biffen, som de – ifølge Medierådet – egentlig ikke var gamle nok til at se, er således heller ikke noget, der får direktør for Nordisk Films Biografer John Tønnes til at glide ned af stolen.

»At forældre ikke forholder sig til censur-grænserne, er ikke det samme, som at de eller biograferne overtræder reglerne. Kun med den sidste Harry Potter -film måtte vi afvise flere børn, der slet ikke var gamle nok. Vi forholder os aktivt, afviser af og til, men kun i sjældne tilfælde møder vi folk, der helt bevidst ignorerer reglerne,« lyder det fra John Tønnes.

Alligevel mener Bente Boserup, familieterapeut og leder af rådgivningen hos Børns Vilkår, at det er yderst betænkeligt, hvis man ikke tager forældrenes ignorance alvorlig.

Vigtigt at lytte

»Når det drejer sig om børn, er det vigtigt at lytte til kvalificerede menneskers anbefaling. Forældre bør spørge sig selv, hvorfor det er så vigtigt at sende børn ind at se film, de er for små til at se, for det bliver de hverken klogere eller dygtigere af.« siger Bente Boserup, der selv har oplevet at se voksenfilm i selskab med alt for små børn.

»Jeg var inde og se Ringenes Herre , hvor der var masser af små børn, der kartede rundt på sæderne og kedede sig og hele tiden spurgte »Hvad siger han nu«. Altså, forældre skal jo passe på deres børn, og de her film kan være meget voldsomme. Så siger forældrene: »Jamen, han vil se den«. Men som forældre må man slå hælene i og sige: »Det kan godt være alle de andre må, men du må ikke«.

Vil du udelukke at visse børn er modne nok til at se dem?

»De kan sagtens være dygtige børn, men børn har svært ved at skelne mellem virkelig og fantasi,, før de når en vis alder. Hellere vente end udsætte dem for en rigtig, rigtig ubehagelig oplevelse. Det kan blive noget af et voldsomt eksperiment med sine børn, som sagtens kan udløse mareridt flere uger senere.«