Flyansatte bliver presset til skattefusk
Lavprisselskaber bruger flere kneb for at undgå at betale skat. Foto: AP / POLFOTO
Discountflyselskaber sænker i stigende grad omkostningerne med kneb, der presser ansatte ud i lovbrud.

Et slagtilbud på 100 kroner for en flybillet har sine konsekvenser.

Flyansatte i lavprisselskaber presses til skattefusk, skriver Politiken.

Piloter og kabinepersonale bliver hyret ind ved hjælp af skattely selskaber med kontrakter uden rettigheder- eksempelvis ingen pension eller en dags opsigelse.

Dermed sparer lavpris selskaber som Norweigan, Ryanair og danske Primera penge, mens de ansatte risikerer fængselsstraffe eller store bøder.

"Det er stærkt problematisk. Folk hyres ind uden rettigheder, og vi ser konstruktioner og selskaber i branchen, der bruger skattely og efter alt at dømme er involveret i skatteunddragelse," siger formand i Flybranchens Personaleunion Thilde Waast til Politiken.

Peter Nørregaard, der er chefkonsulent i Skats afdeling for økonomisk kriminalitet, vurderer, at skatteundragelsesmodellen breder sig.

"Vi har set lignende modeller før, hvor det typisk er gået ud på, at virksomheden ikke har indeholdt A-skat. Det er noget, vi kigger på," siger han.

Selskaberne benytter sig også af en anden model, hvor de ansatte bliver tvunget til at oprette deres eget proformaselskab.

Derefter bliver de hyret på kontraktbasis gennem særlige skuffeselskaber, der formentlig kontrolleres af flyselskaberne. Dermed undgår selskaberne udgifter ti pension, løn, ferie og sygdom. Og de ansatte kan fyres med dags varsel.

Ryanair har 5.500 kabineansatte - og 62 procent af dem er ansat uden de basale rettigheder. Blandt de 2.300 piloter er det 72 procent af staben.

"Jeg har ingen sikkerhed i min ansættelse og arbejder til en løn 30-40 procent lavere end overenskomsten," siger en dansk pilot i et af lavprisselskaberne, som ikke ønsker sit navn frem af frygt for fyring til Politiken.

I selskabet Primera Air afviser adm. direktør Jon Karl Olfasson skattesnyd, men bekræfter, at selskabet hyrer personale via skattelyet Guernsey.

"Primera Air opererer ind og ud af fire forskellige lande, og selvfølgelig er der ansatte, både fastansatte og folk hyret ind gennem leasingbureauer, der ikke betaler skat i Danmark, da de ikke bor i landet," skriver han i en mail til Politiken.