Flere skubbes ud i fattigdom

110.000 danskere har forladt middelklassen og mange er dumpet ned i fattigdom. Det viser en ny analyse Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Toppen af samfundet kan tælle flere penge, mens middelklassen svinder ind og flere havner i gruppen af fattige.
Toppen af samfundet kan tælle flere penge, mens middelklassen svinder ind og flere havner i gruppen af fattige. Foto: Colourbox

Villa, vovhund og Volvo - det bliver der mindre af herhjemme, hvor middelklassen skrumper.

I perioden fra 2002 til 2009, som er de nyeste tal, rykker flere fra midten af samfundet til bunden og toppen. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

110.000 danskere har forladt middelklassen og 100.000 flere befinder sig nu i fattigdom. Og udviklingen vil fortsætte i de kommende år, det vurderer chefanalytiker Jonas Schytz Juul fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

"Sidste år blev der lavet yderligere stramninger, som kan skubbe til udviklingen," siger han til Newspaq og peger på, at kontanthjælpsloftet, halveringen af dagpengeperioden og 450 timers reglen vil presse stadig flere ud i fattigdom.

En gruppe, som rammes hårdt er de ufaglærte, der kom ind på arbejdsmarkedet, da økonomien blomstrede.

"Mange ryger ned i gruppen af fattige, fordi de er ufaglærte og ikke fik meldt sin ind i en a-kasse. Da de så røg ud af arbejdsmarkedet, mistede de en stor del af deres indtægtskilde," vurderer Jonas Schytz Juul.

Samtidig rammer de skattelettelser regeringen gennemførte sidste år skævt, vurderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

"Skattelettelserne skubber til udviklingen, hvor de rigeste bliver rigere, mens de med lavere indkomster risikerer at forlade middelklassen," mener chefanalytikeren.

Fra 2002 til 2009 voksede gruppen af rige med 18.000 personer.

Ifølge Eurostats opgørelser lå Danmark med den laveste andel af fattige i 2001, men i 2009 er Danmark rykket ned på en 11. plads blandt de europæiske lande.

faktaboks

Fattigdom:

Tjener man mindre end halvdelen af gennemsindkomsten, ifølge OECD.

I Danmark svarer det i følge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd til, at man får udbetalt mindre end 90.000 kroner om året efter skat.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.