Flere skal have gratis kræftvaccine
Regeringen vil tilbyde gratis HPV-vaccine til alle kvinder under 26 år. Foto: AP/Charles Rex Arbogast, File / POLFOTO
Regeringen arbejder på at finde penge til, at alle kvinder under 26 år kan få gratis vaccine mod blandt andet livmoderhalskræft.

Alle kvinder under 26 år skal tilbydes en gratis vaccine mod HPV-virus, der blandt andet kan forårsage livmoderhalskræft.

Det mener regeringen, som forsøger at finde penge til det på næste års finanslov. Det skriver Berlingske.

"Argumenterne er så stærke, at jeg vanskeligt kan forestille mig, at det ønske ikke bliver opfyldt," siger indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder til Berlingske.

400 kvinder får hvert år konstateret livmoderhalskræft og over en tredjedel dør af sygdommen. Vaccinen er lige nu gratis for piger under 15 år, men koster ellers 3.500 kroner.

Kræftens bekæmpelse er rigtig glade for forslaget.

"Det her er rigtig, rigtig positivt, for man kan spare mange forstadier og kræfttilfælde. Livmoderhalskræft er ikke en rar sygdom. De, der overlever, har rigtigt mange bivirkninger - de fleste får fjernet livmoderen og har gener fra kemoterapien," siger overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse.

Dansk Folkeparti mener, at de flere gratis vacciner er en god ide, som kan rette op på en skævvridning, der har været med brugerbetaling på vaccinen.

"Vi vil gerne samle op på dem, der ikke har haft råd selv," siger sundhedsordfører Liselotte Brixt til Berlingske.

Kilde: Berlingske