Er prisen den samme, ja så vil vi danskere faktisk hellere kaste os over økologisk mad. Knap 80 procent har i en ny undersøgelse, som Gallup har lavet for Danmarks Naturfredningsforening, givet økologien det grønne lys.
Men virkeligheden er en anden. Priserne får os nemlig til at holde igen. I øjeblikket er det 6,8 procent af de dagligvarer, vi køber, der er økologiske.
"Vores undersøgelse viser, at potentialet for et større salg i den grad er til stede," vurderer Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, i 24timer.
Hun glæder sig over, at danskerne er så positivt indstillede over for økologi.
"Forbrugerne er meget bevidste om, at de gerne vil undgå sprøjtegifte. Men det kan være svært at få råd til at købe økologisk, så længe mange af varerne er så meget dyrere, end de konventionelle," påpeger hun.
Søren Olesen, formand for Brancheudvalget for Frugt og Grønt, afviser, at prisen på økologisk frugt og grønt kan blive lavere.
"Jeg er faktisk ofte forbavset over, at de økologiske produkter ikke er dyrere, end de er. Det er meget mere besværligt og omkostningsfuldt at producere økologisk end konventionelt frugt og grønt. Der er stor usikkerhed omkring høstprocenten, fordi det kan være svært at bekæmpe skadedyr, og du skal i stort omfang luge med håndkraft. Det er dyrt," påpeger Søren Olesen.
Økologi er dog vær at foretrække, det påpeger fødevareminister Henrik Høegh (V), der glæder sig over, at flertallet af danskerne vil købe økologiske.
"Men vi kommer ikke til at støtte bestemte produkter ved at sænke momsen. Det ville blive hundedyrt for staten. I stedet vil vi satse på mere forbrugeroplysning, der kan gøre forbrugerne bevidste om økologiens fordele, så de i stigende grad vil vælge de økologiske produkter," siger fødevareministeren.
Til efteråret lancerer Fødevareministeriet en ny handlingsplan, der skal fremme økologien i Danmark.