Der er dobbeltmoral i kurven, når vi køber økologiske æg til morgenbordet og øko-kyllinger til sommergrillen.
Det viser beregninger af salgstal for æg- og kyllinger, som Nyhedsbureauet Newspaq har foretaget på baggrund af tal fra Landbrug og Fødevarer.
Her står det nemlig klart, at vi ofte vælger de økologiske æg, men vælger øko-kyllingen fra.
Mindre end hvert sjette æg, vi køber - 16 procent - er stemplet med et økomærke, mens mindre end én ud af 200 - 0,4 procent - af kyllingerne i indkøbskurven, kan prale af at have levet et økologisk liv.
Det understreger, at Danmark er en "discount-nation", mener den erfarne kommunikationsrådgiver Jess Myrthu.
"Mange af os forbrugere er nogle hyklere - vi taler om økologi, men handler anderledes. Hvis prisen er mærkbar, så ryger idealerne," konstaterer han over for Newspaq.
Hos Coop taler man ikke om hykleri, men peger netop på pengepungen som en årsag til, at de danske middagsborde så sjældent får besøg af en økologisk kylling.
"Typisk koster en økokylling det dobbelte eller det tredobbelt af en konventionel kylling, og derfor har vi svært ved at sælge dem. Det betyder, at vi har butikker, som ofte må smide dem ud, og dermed bliver der færre butikker, hvor vi kan tilbyde kunderne økologiske kyllinger," siger Coops informationsdirektør, Jens Juul Nielsen.
En almindelig kylling koster måske 30-35 kroner, mens en økologisk koster mellem 100 og 150 kroner.
Men det handler imidlertid også om, at forbrugerne har vænnet sig til dårlig mad, mener Den skaldede Kok, alias Carsten Olsen.
"Foruden at pengepungen styrer vores indkøb, så er de danske forbrugere også tilfredse med at købe det arveligste lort. Vi har ingen problemer med at købe varer med E-numre og konserveringsmidler," siger han til Newspaq.
Hos Dyrenes Beskyttelse har man også længe undret sig over, hvorfor økokyllingen ikke har vundet indpas, ligesom økoæggene er ved det - her taler dyreværnsinspektøren om en ond cirkel.
"Producenterne siger, de ikke kan få butikker til at tage kødet, og butikkerne siger, at der ikke er produktion nok til at sikre en levering, så de kan sørge for, at der altid er kød til forbrugerne. Det er en ond cirkel," siger foreningens dyreværnsinspektør Lotte Brink til Newspaq, og understreger, at prisen naturligvis også har meget at sige på indkøbsturen.
En økologisk kylling er dyrere at producere, fordi det tager længere tid og kyllingerne kræver mere plads. Derfor kan en økologisk landmand ikke producere lige så mange kyllinger, som på et konventionelt landbrug - og derfor bliver det dyrere.
Antallet af æg i danske butikker i 2009:
- Ca. 127 mio. øko-æg.
- Ca. 497 mio. burhøns-æg.
- Ca. 118 mio. skrabeæg.
- Ca. 54 mio. frilandsæg.
Antallet af kyllinger i danske butikker i 2009:
- 100 millioner slagtekyllinger - ud af dem var 400.000 økologiske.
Kilde: Sektorchef i Fødevare og Landbrug, Jørgen Nyberg Larsen.