Administration 

Film 2007: Pletskud og vildfarelser

Årets mest aparte helt, årets misforståelse, årets provokation, årets tidsspilde, årets blodbad, årets babe. Og naturligvis årets største filmoplevelser. Du er helt sikkert uenig i årets udnævnelser, men som bekendt er smagen som bagen – delt i to.

Skrevet af René Fredensborg, refr@avisen.dk 

Årets danske filmoplevelser

Kunsten at græde i kor – Kan incest, selvmordstrusler og begravelser på stribe være morsomt? Jeg er bange for det, for denne delvist autentiske historie om en samspilsramt sønderjysk familie er så grotesk, at gråd rimer på grin. 

Daisy Diamond Filmen, kun de færreste tør se, fordi den er ubarmhjertig. 2.337 mennesker har indtil videre købt billet til Simons Stahos portræt af en mor, der hader sit barn, fordi det står i vejen for hendes drømme. Tal om at bryde tabuer!

Fighter Første danske film, der uden at være moraliserende og politisk korrekt dykker ned i, hvor svært det er at ville være (delvis) dansk, når man er ung indvandrer. Årets ungdomsfilm, lækkert pakket ind i elastik-Kung Fu.

Årets danske tidsspilde

Hjemve Mikmak for millioner! De danske filmkonsulenter beviser igen, at pengekassen står åben, hvis bare du er et navn. Uden manuskript har Lone Scherfig og Niels Hausgaard fået licens til at kede os ihjel. Dét kalder jeg improvisation.

Årets danske man ikke rigtig orker at se

En mand kommer hjem – Kender du nogen, som har set Thomas Vinterbergs tilsyneladende tredje selvmål efter Festen ? Jeg gør ikke og har ganske enkelt ikke nerver til at overvære endnu en stort opsat instruktørkarriere gå i spåner.   

Årets udenlandske oplevelser

Apocalypto Maya-indianerne var sure, historikerne rynkede næse, og visse kritikere elsker bare at hade Mel Gibson. Faktum er, at det FIKTIVE actiondrama om de blodtørstige dage, da Maya-riget stod for fald, er sindsoprivende spændende.  

Letters From Iwo Jima Verdens sejeste mand, Clint Eastwood, vover i anden del af sit opulente krigsdrama at prikke hul på myten om de onde japanere, der heldigvis blev banket på plads i anden Verdenskrig. En krig har to sider, det er så Clint.

Sicko Det er sygt, men når først Michael Moore har vist dig rundt i det amerikanske (u)sundhedssystem, vil du knuselske dit lille, gule sygesikringskort. Morsomt, patetisk og manipuleret indblik i en politik, der har udslæt på fornuften.    

Årets udenlandske tidsspilde

A Good Year – Mesterinstruktør Ridley Scott og superstjerne Russell Crowe sidder efter sigende stadig i skammekrog efter dette kyniske forsøg på score boksen. Aldrig har så mange klicheer råbt om hjælp. Feel-good, når det er værst! Argh.  

Årets udenlandske man ikke rigtig orker at se

Hitman Engang drev dette geniale danske spilkoncept mig til vanvid, fordi man virkelig skulle tænke strategisk for at udføre den perfekte likvidering for Mr. 47. Nu har filmmagere så skudt sig selv i benet, fordi de kun tænkte på penge. Øv!

Årets anmelderbøf

Tempelskidernes Kat – Jeg skal dybt beklage, at jeg gentagne gange i året, der gik, har skrevet Tempelskidernes Kat , hvor der egentlig skulle have stået Tempelriddernes Skat . Ingen har dog protesteret, og der skal ellers ikke meget til ...

Årets misforståelse

Guldhornene 256.826 mennesker har løst billet til årets mest trøstesløse børnefilm. Kære venner, jeg trygler jer: Bliv hjemme! Ellers får vi mere discountsjask fra den danske filmindustri i tider, hvor især børn savner kvalitet.     

Årets konceptudvanding

Ocean s 13/ Rocky Balboa/ Harry Potter Hvad er værst? Brad Pitt og George Clooney, der laver en film om egen stjernestatus? Stallone som pensionist? Eller endnu mere kosteskaft og troldsmandsmagi med røvsyge Harry Potter?

Årets forfølgelsesscene

Apocalypto Den timelange junglejagt, hvor vor helt kæmper for at komme hjem til familien (der også er i fare!) er måske filmhistoriens mest intense, flottest filmede og bedst koreograferede menneskejagt. Jeg døde af spænding.

Årets mest utroværdige plot

Perfect Stranger – Underskønne Halle Berry spiller over for charmebundtet Bruce Willis i en thriller, der indledningsvis griber dig i kraven, men ender med at fremstå lige så langt ude, som når Jørgen Poulsen plyndrer Røde Kors.     

Årets dårligste forklædning

Mr. Brooks – Engang svigermors drøm, nu seriemorder, der har bildt sin kone ind, at han laver keramik (!) i de sene nattetimer. Tænk Kevin Costner iført et falsk skæg, som end ikke Gundsømagle Revyen ville nedværdige sig til. Mere lim, måske?

Årets provokation

AFR – At lande en film, hvor Anders Fogh Rasmussen bliver fremstillet som bøsse, kræver vilje. For statsstøtte var der selvsagt ikke noget af, og måske var AFR et politisk plat gimmick, men det var punk og det var provo. Tak!   

Årets hjernevrider

The Number 23 Jeg blev så optaget af det tal. Tænkte og regnede konstant. Ligesom nu, hvor jeg er besat. Ham Jim Carrey var også skør. Det er det, tallet gør ved dig. Man laver sætninger på 23 ord. Tæl selv efter, eller du må dø.        

Årets babe

Next Man forstår ham Justin T. Hvis det er sandt, at han har scoret hende. For kun en særlig faktor kan redde en fortænkt film, og dér fik vi brug for en dampende hot babe som Jessica Biel. Pludselig blev det her drama greeeeeaaat!

Årets mest aparte helt

Ghost Rider Om natten forvandler Nicolas Cage sig til et skelethoved af flammende ild. Stadig iført læderjakke. Hans værste våben er et skulende ondt bodsblik. Skurke dør altså af grin, når de møder gamle Marvel-helte af den kaliber. 

Årets tuder

Ekko Skilsmissefar bortfører sin egen seksårige søn og gemmer sig i sommerhus. Kim Bodnia og lille Villads Milthers Fritsche rører én til saltvand i øjekrogen med deres naturligt stærke spil. Man tilgiver filmens slingrekurs.

Åets slumre ind-film

The Good Shepherd – Jeg prøvede virkelig. Mødte op med tre kopper kaffe og en armslængde wienerbrød, men lige meget hjalp det. Tre timers Robert De Niro sk CIA-drama med Matt Damon i tavs hovedrolle giver altså helikopterhoved.

Årets blodbad

300 Voldfed vi kæmper til sidste mand -splatter udført på sværd, kappe og sandaler. At det er perserne, der er de onde, stødte forudsigeligt nok halalhippierne. Men rolig nu, det er bare volds-æstetik baseret på en sand historie.  

Årets biljagt

Death Proof Tre seje chicks, hvor af den ene af gode grunde har spændt sig fast på kølerhjelmen, bliver jagtet af Kurt Russell i rollen som psyko-stuntmand – indtil pigerne laver en håndbremsevending. Sej retrokørsel v/ Tarantino.

Årets flop

Pirates of the Caribbean: At World s End – Nu må I sgu snart finde ud af, hvem der er kaptajn på den skide skude. Jeg orker ikke flere søforklaringer og klamme blæksprutte-fjæs. Og Johnny Depp: Ikke flere løse håndled, vel skat?

Årets replik

Live Free Or Die Hard Die Hard-helten Bruce Willis kom trofast tilbage med en klassisk melding. Hjælperen siger: You just killed a helicopter with a car! . John McClane siger: I was out of bullets . Hvor svært kan det være?

 

Janni Ree
Kendte

Janni Ree:

Udgiver bog om tabu

natteliv
Nyheder

Efter genåbningen:

Vi vælter i byen

Sport

Italien: Tættere på at legalisere hash

Øgendahl
Kendte

Mick Øgendahl:

Hædret med flise

tårnspring
Helt vildt

Vildt spring:

Hopper fra 21 meter høj klippe

Mette Frederiksen
Nyheder

Mette Frederiksen: Vi må løse Arne-udfordringer

mascha vang
Film og TV

Rystet Mascha Vang:

Det var modbydeligt

tauson
Sport

Clara Tauson i sin anden WTA-finale

thulesen
Nyheder

Thulesen Dahl genvalgt som formand 

en politiafspærring og nogle betjente
Krimi

52-årig erkender drab på kvinde 

en rødhåret dame i kjole og en mand i jakkesæt
Nyheder

Støjberg og Thulesen Dahl fik stående klapsalver

En gammel mand med høj hat og en lidt yngre med samme hat
Kongelige

Det her var prins Philips sidste (muntre) sætning

pia kjærsgaard går ned ad en trappe
Nyheder

Pia Kjærsgaard giver Thulesen Dahl sidste advarsel

to dansere på et gulv
Kendte

Vild med dans-deltager: Det er uacceptabelt

en håndværker foran en villa
Nyheder

Hver anden glemmer deres skattefradrag

en dame sms'er bag rattet
Krimi

Mobiltelefoni:

Vi overtræder loven konstant

Nyhavn med turister
Nyheder

København kåret:

Sikreste by i verden

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

Strømmen gik i flere byer

pia kjærsgaard i folketinget
Nyheder

Et års ballade i Dansk Folkeparti

et sort hvidt billede af en smilende mand
Nyheder

Mystik omgiver stadig Dag Hammarskjölds død 60 år efter

vild med dans
Film og TV

Vild med dans: De røg ud 

Taliban
Nyheder

Taliban genåbner skoler: Kun for drenge

Krimi

41-årig kvinde dræbt af skud

Thorstein Thomsen
Kendte

Thorstein Thomsen er død

vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

Kan du huske vinderne

df
Nyheder

Peter Kofod: Klar til at blive DF-næstformand

gran canaria
Rejser

Populære rejsemål bliver grønne

armbrøst
Nyheder

Vild video:

Mand skyder to med armbrøst

mårhunde
Dyreliv

Mårhunde lokkes af mårhunde og aflives

drikkevand
Nyheder

Drikkevand tjekkes nu for fluorstoffet PFOS

Kjærsgaard
Nyheder

Pia Kjærsgaard:

Vil ikke udfordre Thulesen Dahl

Bramsen
Nyheder

Forsvarer Ærø-tur:

Forhindrede ingen beslutninger

Nyheder

Miljøbombe:

900 industrigrunde skal tjekkes for PFAS

en flok deltagere i bagedysten
Film og TV

Vild med dans-stjerners kærester i Bagedysten

en mand i rød-hvid skindjakke
Kendte

René Dif: Jeg kunne ikke genkende mig selv

foden af general sherman
Helt vildt

Verdens største træ
truet af kæmpe brand

Hele "Vild med dans"-holdet
Film og TV

Sæt ikke dine
penge på dem her

En mor og to børn
Helt vildt

Mor i havsnød redder sine børn ved at amme dem

kæmpe bunker af kompost
Nyheder

Firma i Roskilde lugter som en rådden skraldespand

felix smith
Kendte

Kvinde til Felix Smith:
- Du har flot hår, men ...

en strand i skyet vejr
Nyheder

Først på søndag ser vi solen

Nyheder

Hver femte dansker skylder det offentlige penge

dyrt ur
Nyheder

Du kan få bøde for, at købe drømmeuret med kontanter

forurenet grund
Nyheder

Tusindvis af grunde
kan være forurenet

tinderboxfacade
Nyheder

Tøjkæde knækker og går konkurs

legomodellen afsløres
Helt vildt

Vildt: Tom Kristensens Le Mans-vinder bygget i Legoklodser

Ambulance
Krimi

Treårig dreng død efter ulykke på legeplads

 Bob Enyart
Corona

Vaccineskeptiske radioværter dør på stribe

snus
Sundhed

Snus giver unge varige skader på tænder og i mund

Københavns Byret i København
Krimi

Filmmand sigtet for

voldtægt

Østre Landsret
Krimi

Apoteker bedøvede og voldtog ung kvinde

anne louise hassing poserer
Kendte

Skuespiller smed 10 kilo:

Det har ændret mit liv

pia kjærsgaard taler i folketinget
Nyheder

DF-lokalformand:

Lad Pia overtage

formandsposten

par sidder i vildmarksbad
Livsstil

Undgå skader:

Sådan sikrer du haven

mod efterårets vejr 

elton john taler i mikrofon
Kendte

Skal opereres:

Elton John udskyder

sit farvel til Danmark 

Vladimir Putin sidder ved bord
Corona

Stort smitteudbrud

sender Putin i isolation 

gås skræpper
Dyreliv

Kan du banke en gås

i en slåskamp? 

jorden set fra rummet
Nyheder

Professor: Om få år

kan tusinder stå i kø

til tur i rummet

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Ny rekord: Millionregn

over danskerne

pele smiler
Sport

Legenden er i bedring:

Jeg vil spille 90 minutter

plus tillægstid

britney spears kigger
Kendte

I top 100: Hyldest til

Harry, Meghan og Britney

raketopsendelse fra florida
Helt vildt

Første rumturister

er sendt i kredsløb 

miljøminister lea wermelin taler
Nyheder

Jyske borgmestre

afviser regeringen

morten olsen
Sport

Morten Olsen indlagt med corona - kæmper med kronisk træthed

en fiskehejre
Dyreliv

Nyt våben i
kampen mod rotter

linse ved demonstrationen
Kendte

Linse i modvind: Fond opløst - deltog i Men in Black-demo

nemid-kort
Krimi

Pas på - svindlere benytter hul mellem NemID og MitID

skuespilleren esben dalgaard smiler
Kendte

Dansk skuespiller: 
Kræften er vendt tilbage

Aly Raisman, Simone Biles, McKayla Maroney og Maggie Nichols
Sport

Sex-misbrugte stjerneatleter angriber FBI

person bliver testet for covid-19
Corona

Professor sår tvivl om danske corona-tal

filmplakat med trine dyrholm
Film og TV

Store roser til

dansk storfilm:

Bedste i årevis

villavej med skilt med nabohjælp
Krimi

Nu stiger risikoen
for indbrud

tivoli om aftenen
Nyheder

Det lysner i Tivoli  

ung mand får vaccination i skulderen
Corona

Styrelse: Vaccinationsmål kan blive svært at nå

prins William og Harry står ved statue af Diana
Kongelige

Prins Harry fylder år:

Skriver bog om sit liv 

jacob haugaard  og danseren Camilla Dalsgaard poserer
Film og TV

Vild med dans-debutant:

Håber Haugaard kan

trække stemmer

mand på cykel i regnvejr
Nyheder

Frem med regntøjet: 
Der kommer meget vand  

Afkrydsede tal på lotto-kupon
Nyheder

Vandt 6,5 millioner

i Lotto: ”Nu er der råd

til nye badebukser”

Lars Løkke Rasmussen taler
Nyheder

Løkkes parti er klar

til næste folketingsvalg

donald trump taler
Nyheder

Frygtede Trump ville trykke på knappen