Farvel til energirenovering gør flere ledige
Det planlagte tilskud til energirenoveringer på 500 mio. kr. i private boliger i 2013 falder fra, og det vil øge ledigheden blandt landets håndværkere, lyder kritikken. Foto: Colourbox.dk
Regeringen dropper tilskud til energirenovering i forslaget til finanslov. Det giver flere ledige, lyder kritikken.

Farvel til håndværkerfradrag, farvel til energirenovering.

Boligejere kan alligevel ikke få støtte til energibesparende renoveringer de kommende år, sådan som regeringen ellers havde lovet.

Regeringen har besluttet at lukke for håndværkerfradraget og samtidig droppe tilskuddet på én milliard kroner til energirenovering af boliger i 2013 og 2014. Det fremgår af regeringens finanslovsforslag, som i dag er fremlagt.

Beslutningen vækker harme i flere faglige organisationer.

- Det er helt skævt, at regeringen fjerner et tiltag, som både giver danske jobs her og nu og samtidig støtter op om den nødvendige opgradering af vores boliger, siger vicedirektør Anders Stouge fra Dansk Energi.

Samme melding kommer fra Håndværksrådet.

- Der er ingen tvivl om, at håndværkerfradraget har været med til at holde beskæftigelsen oppe i de byggerelaterede fag i en meget svær tid. Vi har højlydt udtrykt vores utilfredshed med lukningen, og at regeringen nu også dropper den ellers planlagte energirenoveringspulje på 500 mio. kr. er blot at putte ekstra salt i såret, siger Håndværksrådets erhvervspolitiske chef, Frank Korsholm.

I brancheorganisationen DS Håndværk & Industri ønsker man, at regeringen i stedet for tilskud til energirenovering fastholder håndværkerfradraget og tilmed hæver fradraget til 50.000 kr. pr. husstand.

- Det er jo på alle måder en win-win-situation, siger direktør Jani Lykke Methmann fra DS Håndværk & Industri.

Hun påpeger, at systemet er bygget op som et enkelt skattemæssigt fradrag på samme måde som befordring og lignende.

- Det er enkelt for håndværkeren, der ikke får administrative byrder. Ordningen minimerer sort arbejde, da betaling er elektronisk, og da arbejdet kun kan udføres af virksomheder, der er registreret hos Skat eller i RUT. Og så er Håndværkerfradraget udgiftsneutralt for forbruger, virksomhed og myndigheder, siger Jani Lykke Methmann.

Også Dansk Folkeparti er imod at fjerne energirenoveringspuljen, som efterfulgte Boligjobordningen.

Mens De Konservative arbejder for en udvidelse af Boligjobordningen, som man har haft stor succes med i Sverige.

Også foreningen Danske Malermestre henviser til gode svenske erfaringer.

- I Sverige hvor man har haft en lignende ordning siden 2008, foreligger der velbeskrevet dokumentation for, at ordningen ikke koster staten penge, men ligefrem giver et overskud i form af øgede offentlige indtægter pga. mindre sort arbejde, lavere ledighed og mindre gør-det-selv arbejde. Hvad det er, det danske Finansministerium ved, som de ikke ved i Sverige, er meget svært at se. Måske kan efterårets forhandlinger give svaret, lyder det fra direktør Ole Draborg i en pressemeddelelse.