Farlig myg er tilbage i Danmark
For anden gang på blot to år er nilfeber-myggen blevet observeret i Danmark. Myggen lever normalt i Afrika og Sydeuropa og kan smitte mennesker med virus, der kan føre til hjernevirus.
Europas farligste myggeart er igen fundet i Danmark. Billedet er ikke af en Nilfeber-myg.
Europas farligste myggeart er igen fundet i Danmark. Billedet er ikke af en Nilfeber-myg. Foto: Josue Decavele/Scanpix/arkiv

Efter et års pause er den farlige Nilfeber-myg tilbage i Danmark. En amatør-insektforsker har nemlig fundet adskillige vandhuller på Vestamager tæt ved stranden, hvor de afrikanske myg stortrives. Det skriver DR Viden.

Epidemiolog René Bødker fra Sektion for Epidemiologi kalder de amagerkanske vådområder for myggens "naturlige" levested, men forventer at se den sprede sig i Danmark.

- Jeg ville blive forbavset, hvis myggen ikke også er andre steder på Sjælland eller i Skåne - i et vandhul eller på en strandeng, siger René Bødker til DR Viden.

Kan føre til hjernebetændelse

Nilfeber-myggen er bærer af West Nile-virus og den afrikanske Usutu-Virus, der kan føre til livsfarlig hjernebetændelse hos mennesker.

Myggen har de senere år spredt sig i stadig højere grad i Europa, og mens der tidligere har været mindre udbrud af nilfeber i Syd- og Centraleuropa, døde der i 1999 1.500 amerikanere i et udbrud i USA.

På trods af at myggen ser ud til at have slået sig ned i Danmark, understreger René Bødker dog, at selvom myggen er farlig, er dens nuværende tilstedeværelse ikke nødvendigvis noget at frygte.

Myggen skal nemlig først stikke en inficeret fugl for derefter at stikke et menneske. Hvis virussen på et tidspunkt når til Danmark, kan myggen dog hurtigt blive et problem.

Amager er perfekt for myg

Det er anden gang, at myggen blev observeret i Danmark. I 2014 blev myggen fundet i vandhuller i Greve, men da man ikke kunne finde nogle i 2015, gik man ud fra, at de var forsvundet.

Nu tyder noget dog på, at Vestamager er blevet hjemsted for den livsfarlige myg. René Bødker gætter desuden på, at myggene i Greve i 2014 oprindeligt var fløjet over fra Amager.

- Og når den lever sådan et sted, hvor klimaet ikke er optimalt for den, skal alt andet være perfekt for, at den har en chance for at etablere sig. Og det er nok derfor, at den er superkræsen og vælger få steder at leve, siger René Bødker til DR Viden.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.