FAKTA: Hvad er værnepligt?

Regeringen ønsker 500 ekstra værnepligtige ud over de nuværende 4200. Læs om værnepligten her.
Regeringen har onsdag lanceret dets forsvarsudspil, og heri indgår blandt andet et forslag om at øge antallet af værnepligtige med cirka 500.
Regeringen har onsdag lanceret dets forsvarsudspil, og heri indgår blandt andet et forslag om at øge antallet af værnepligtige med cirka 500. Foto: Maria Hedegaard/arkiv/Scanpix

Regeringen har onsdag lanceret dets forsvarsudspil, og heri indgår blandt andet et forslag om at øge antallet af værnepligtige med cirka 500.

* Antallet af værnepligtige er på nuværende tidspunkt omkring 4200.

* Der er værnepligt for alle mænd i Danmark. Derfor bliver alle danske mænd med fast ophold i Danmark automatisk indkaldt til Forsvarets Dag - tidligere kaldet session - det år, hvor de fylder 18 år.

* På Forsvarets Dag afgøres det, om man er egnet til værnepligtstjeneste.

* Hvis man er blevet erklæret egnet og bliver indkaldt til tjeneste, gennemfører man sin værnepligt ved et af de tre værn eller beredskabsstyrelsen.

* Tjenestetiden er fire måneder.

* Kvinder har ikke værnepligt, men kan melde sig frivilligt og gennemføre værnepligtstjenesten på lige fod med mænd, hvis der er ledige pladser.

* Den almindelige værnepligt for danske mænd blev første gang praktiseret i 1848, og ordningen blev det efterfølgende år stadfæstet med Værnepligtsloven og Grundloven.

Kilder: Forsvaret.dk, denstoredanske.dk.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.