FAKTA: Hormuz - et smalt stræde med stor betydning
Hormuz-strædet er 180 kilometer langt og under 40 kilometer bredt på det smalleste sted. (Foto: Hamad I Mohammed/Reuters)
Hormuz-strædet er vigtigt for den internationale oliehandel og har samtidig stor strategisk betydning.

Hormuz-strædet mellem Den Persiske Golf og Omanbugten er centrum for en konflikt mellem USA og Iran.

USA's præsident, Donald Trump, hævder, at et amerikansk krigsskib torsdag har ødelagt en iransk drone nær Den Persiske Golf, men det benægter Irans stedfortrædende udenrigsminister, Abbas Araghchi.

Og fredag oplyser Irans Revolutionsgarde, at den har beslaglagt et britisk skib ved Hormuzstrædet. Der er tale om det britiske olieskib "Stena Impero".

Læs her om det vigtige stræde, som blandt andet har stor betydning for den internationale oliehandel:

* Strædet ligger mellem Oman og Iran og forbinder flere af landene ved Golfen. Det er Irak, Kuwait, Saudi-Arabien, Bahrain, Qatar og Forenede Arabiske Emirater.

* Strædet er 180 kilometer langt og under 40 kilometer bredt på det smalleste sted.

* Strædet er svært at besejle, men har stor betydning for verdens oliehandel. I 1970'erne passerede 38 procent af USA's, 60 procent af Vesteuropas og 75 procent af Japans olieimport strædet om bord på 60-70 skibe daglig.

* Siden er trafikken dog mindsket betydeligt, fordi det er vanskeligt at kontrollere strædet på grundt af dets bredde og strømforhold, men det er fortsat den eneste adgang med eksporteret råolie fra den Persiske Golf.

Det betyder, at en tredjedel af verdens olie, der bliver transporteret via skibe, går i gennem strædet.

* Hormuz har derudover strategisk betydning for golfstaterne og USA, som har stærke forsvarsaftaler med Oman om adgang til havne- og flådefaciliteter.

Kilde: Reuters, DR og Den Store Danske.

/ritzau/

via Listen To News