FAKTA: De mest kontroversielle nobelpristagere i litteratur
Fem dage før deadline fik nobelprisvinderen i 2016 musikeren Bob Dylan givet sin nobelforelæsning til Det Svenske Akademi. Foto: Ki Price/Reuters
Årets nobelpristager i litteratur er en brite med japanske rødder, oplyser Nobelkomitéen.

Kun sjældent lykkes det at finde en nobelpristager i litteratur, som ikke i et vist omfang deler anmeldere og litteraturkendere verden over.

I 2017 går Nobelprisen til den britiske forfatter Kazuo Ishiguro, der har japanske rødder.

Her er et overblik over nogle af de mest kontroversielle nobelpristagere i litteratur i løbet af årene:

* Svenske Eyvind Johnson og Harry Martinson delte i 1974 Nobelprisen. Valget blev mødt af kritik og beskyldninger om vennetjenester, da de begge var medlemmer af Svenska Akademien, som står for at udpege nobelpristageren. Harry Martinson tog kritikken hårdt og blev efterfølgende deprimeret. Han begik selvmord i 1978.

* Den tyske forfatter Herta Müller modtog i 2009 Nobelprisen i litteratur. Visse amerikanske kritikere mente, at ingen i USA nogensinde havde hørt om hende, og at Nobelprisen for ofte gik til ukendte forfattere fra Europa. I 1987 flygtede Herta Müller sammen med sin mand fra Ceacescus styre i Rumænien, fordi hun åbent havde kritiseret det.

* Den amerikanske sangskriver Bob Dylan fik i 2016 litteraturprisen. Valget kom som en overraskelse, da Dylan af mange opfattes som musiker - ikke digter eller forfatter. Yderligere bidrog han til at gøre valget kontroversielt ved i første omgang at forholde sig tavs om prisen og derefter udeblive fra tildelingsceremonien for i stedet at sende en til at læse takketalen op for ham.

Kilde: nobelprize.org, vox.com, Den Store Danske.

/ritzau/