Fagformand efter Krifa-anklage om oplæring i mobning: "Det er noget vrøvl"
Det er noget vrøvl, når Krifa-formand Søren Fibiger Olesen (th) siger, at de overenskomstbærende fagforeninger oplærer tillidsrepræsentanter i at mobbe og chikanere de kollegaer, der har meldt sig ind i gule fagforeninger, mener Flemming Vinther (tv). Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix / Krifa
Tillidsmænd bliver ikke oplært i at mobbe de kollegaer, der er medlemmer af såkaldte gule fagforeninger, siger Flemming Vinther og kalder Krifa-formandens anklage for noget vrøvl.

Avisen.dk skriver i dag, at Kristelig Fagbevægelse (Krifa) oplever et stigende antal henvendelser fra medlemmer, der oplever chikane eller mobberi på grund af deres valg af fagforening.

Læs også: "Nassere og snyltere": Gule medlemmer oplever chikane i konflikttider

Krifa-formand Søren Fibiger Olesen anklager tillidsmænd fra den etablerede fagbevægelse for at stå bag chikane og mobning af de kollegaer, som ikke er medlem af en overenstbærende fagforening som 3F eller HK.

Han anklager også de overenskomstbærende fagforeninger for at oplære tillidsrepræsentanter i at mobbe og chikanere de kollegaer, der har meldt sig ind i Krifa.

- Når man får så mange henvendelser og hører, at det som oftest er tillidsmænd, der står bag, så må jeg jo slutte, at det er noget, de lærer på kurser og deslige, at det er sådan, man skal gøre, siger Søren Fibiger Olesen til Avisen.dk.

Læs også: Krifa-formand anklager: Tillidsfolk står bag chikane

Noget vrøvl

Flemming Vinther er formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU), og forhandler i disse uger overenskomst for 180.000 statsansatte. Derudover er han forbundsformand for Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF) , der siden 1986 har været medlem af LO (Landsorganisationen i Danmark ).

Han afviser, at tillidsrepræsentanter bliver oplært i mobning.

- Det er jo noget vrøvl. Hvorfor i alverden skulle vi oplære vores tillidsmænd i mobning? Vi lærer dem om præcis det modsatte på vores kurser, siger Flemming Vinther til Avisen.dk og fortsætter:

- Men det er heller ikke sådan, at vi sidder og roser de gule fagforeninger, når vi har tillidsmandskurser i den rigtige fagbevægelse.

Kan lamme arbejdsmarkedet

Hele debatten om valg af fagforening er særlig aktuel i disse dage, hvor overenskomstforhandlingerne i den offentlige sektor spidser til. Ifølge Krifa har den højspændte situation ført til en voldsom stigning i antallet af henvendelser fra medlemmer, der føler sig chikaneret og mobbet på arbejdspladsen på grund af deres valg af fagforening.

-Vi har i mange år kendt til, at det kan komme til meget hård retorik på visse arbejdspladser, når overenskomstforhandlinger spidser til. Men det er bare ikke okay, siger Søren Fibiger Olesen.

Flemming Vinther mener, at de dramatiske overenskomstforhandlinger og de dertilhørende konfliktvarsler er med til at vise vigtigheden af, hvorfor man bør være medlem af de overenskomstbærende fagforeninger:

- Det har gjort det helt tydeligt, at vores styrke over for arbejdsgiverne ene og alene skyldes, at vi er så mange, at vi kan lamme arbejdsmarkedet. Ved at melde sig ind i de gule fagforeninger foretager man et valg, der på sigt vil give arbejdsgiverne al magt, siger Flemming Vinther.

Aldrig acceptabelt

Claus Andersen, der er teamleder i Krifas kontaktcenter, forklarer til Avisen.dk, at de i løbet af den seneste måneds tid har fået omkring 50 henvendelser om ugen fra medlemmer, der føler sig chikaneret og mobbet på arbejdspladsen på grund af deres medlemsskab i fagforeningen.

Det er aldrig acceptabelt at chikanere eller mobbe en kollega - heller ikke i konflikttider, lyder budskabet fra Tina Buch Olsson, der er chefkonsulent indenfor HR og ledelse hos Dansk Erhverv.

Læs også: Ekspert om fagforeningsmobberi: Det er fuldstændig uacceptabelt

- Der kan være mange grunde til, at en person vælger en fagforening. Du kan sagtens have en holdning til, at din kollega undergraver et fælles projekt, men du har jo ikke retten til at gå ind og chikanere eller mobbe af den årsag, siger Tina Buch Olsson til Avisen.dk.

Ingen klapsavler i frokostpausen

Flemming Vinther mener, at man foretager et fravalg, hvis man skifter fra en overenskomstbærende fagforening til en 'gul' fagforening.

- Alle de valg, som vi foretager os i livet, har konsekvenser. Hvis du fravælger den etablerede fagbevægelse og melder dig ud, så bliver du nok ikke klappet ind i frokoststuen på din arbejdsplads i øjeblikket, og dét må man tage på sig, siger Flemming Vinther.