Fagforening om dummebøder: Helt uacceptabelt

Konstabelforening- og Korporalforeningen er chokeret over sagen med en overordnet soldat, der er sigtet for at have uddelt dummebøder.
En overordnet er sigtet for at have oprettet et straffesystem i Afghanistan, hvor menige soldater skulle betale dummebøder, hvis de ifølge sergenten havde gjort noget forkert - eller hvis de ville undgå bestemte opgaver.
En overordnet er sigtet for at have oprettet et straffesystem i Afghanistan, hvor menige soldater skulle betale dummebøder, hvis de ifølge sergenten havde gjort noget forkert - eller hvis de ville undgå bestemte opgaver. Foto: Thilde Dehlsen

Dumt, ulovligt, uacceptabelt og fuldstændig utilstedeligt.

I Hærens Konstabel- og Korporalforening er formand Flemming Vinther bevæbnet med negative ord, der beskriver de dummebøder, som en dansk soldat nu står sigtet for at have uddelt til andre soldater i Afghanistan.

Der er tale om en dansk seniorsergent, der ifølge Ekstra Bladet er sigtet for at afpresse menige soldater med dummebøder i Afghanistan.

"Det er fuldstændig utilstedeligt, at man etablerer sådan et system. Man skal ikke begynde at opbygge egne systemer, hvor det er vilkårligt, hvem der bliver straffet og hvorfor. Det ikke bare dumt, det er også ulovligt," siger formand Flemming Vinther til Newspaq.

Den 33-årige overordnede har ifølge sigtelsen presset menige soldater til at betale flere tusinde kroner som prisen for at undgå en møgtjans på næste patrujle.

Dertil skal han også have krævet penge af dem, hvis der f.eks. har været affyret vådeskud. På den måde har soldaterne undgået, at forseelsen blev indberettet, som den ellers skal.

Den overordnede er ifølge avisen blevet taget med over 170.000 kroner i kontanter og en skyldnerliste i Camp Bastion i Afghanistan.

I Hærens Konstabel- og Korporalforening har formanden aldrig hørt om lignende sager. Og han opfordrer til, at soldaterne på ingen måde finder sig i at arbejde under sådanne forhold.

"Det kan godt være, der er nogen, der synes, det er en pragmatisk måde at løse nogle ting på. Men problemet er, at man sætter retssikkerheden fuldstændig ud af spil. Hvis folk oplever at være i en enhed, hvor sådan noget her sker, så kan vi kun opfordre til, at de kommer til os med det. Sådan noget skal stoppes, og det skal stoppes konsekvent og med det samme," siger Flemming Vinther.

Forsvarets auditørkorps har over for Ekstra Bladet bekræftet, at man har rejst en sag mod seniorsergenten, men har ellers ikke ville udtale sig.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.