VORES VALG

Fagbevægelsen jubler over K-håndsrækning

Vi vil meget gerne diskutere vækst og uddannelse, lyder det fra fagbevægelse om kommende trepartsdrøftelser med blå regering.
"Lige nu er vi mest optaget af at få sat efterlønnen på dagsordenen frem til valget på torsdag," lyder det tørt fra LO-formand Harald Børsting.
"Lige nu er vi mest optaget af at få sat efterlønnen på dagsordenen frem til valget på torsdag," lyder det tørt fra LO-formand Harald Børsting. Foto: Foto: Territorium

Hvis en kommende borgerlig regering indbyder til trepartsforhandlinger, kommer fagbevægelsen gerne.

Det siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF, der er hovedorganisationen for 450.000 offentligt og privat ansatte.

"Vi møder altid op, hvis vi bliver inviteret, også selvom det er en blå regering," siger hun til Newspaq.

Samme melding lyder fra LO's formand Harald Børsting, der repræsenterer godt en million lønmodtagere.

"Vi møder i udgangspunktet altid op til forhandlinger, når vi bliver inviteret. Men det afgørende for os er naturligvis omstændighederne og perspektivet for forhandlingerne," siger han i en mail til Newspaq.

Udover at drøfte øget arbejdstid er det vigtigt for LO, at væksten i Danmark kickstartes, og at emner som dagpengesystemet, beskæftigelsesindsatsen og social dumping kommer på forhandlingsbordet.

"Lige nu er vi dog mest optaget af at få sat efterlønnen på dagsordenen frem til valget på torsdag. Vi foretrækker, at vælgerne får mulighed for at tage stilling til, hvad der skal ske med efterlønnen, før vi begynder på alverdens diskussioner om, hvad der skal ske efter et valg," siger LO-bossen.

I HK Danmark er formand Kim Simonsen glad for Lars Barfoeds udmelding.

"Jeg har selv foreslået Lars Løkke at indkalde til trepartsdrøftelse, og vi vil meget gerne diskutere uddannelse, sygefravær og aktiv beskæftigelsespolitik," siger Kim Simonsen til Newspaq.

Han mener, at den konservative udmelding er udtryk for en kovending.

"Det er mere end en kovending og skyldes formentlig pres fra erhvervslivet," siger Kim Simonsen.

I Dansk Arbejdsgiverforening (DA) holder man ligeledes kalenderen åben, hvis en invitation skulle dukke op.

"Vi møder altid op, hvis en regering kalder, og reformer og en bedre konkurrenceevne er præcis de temaer, som Vækstforum har beskæftiget sig med de senere år," siger Jørn Neergaard Larsen, administrerende direktør i DA, til Newspaq.

Lars Barfoed har i dag meldt ud, at De Konservative vil indkaldes til trepartsforhandlinger inden for de første 100 dage, hvis de får magten. Forhandlingerne skal især handle om uddannelse og bedre konkurrenceevne.

Den diskussion tager Bente Sorgenfrey gerne.

"Vi skal have mere uddannelse. Så en uddannelsespolitisk dagsorden under en trepartsdrøftelse vil være vand på vores mølle. Uddannelse er et af de helt centrale værktøjer, hvis man skal have gang i vækst og beskæftigelse," siger Bente Sorgenfrey.

Jørn Neergaard Larsen understreger, at det er afgørende er, at temaet er vækst og ikke arbejdstid.

"Vi skal have standset den massive udflytning, der foregår af danske arbejdspladser og genetableret et effektivt erhvervsliv i vækst. Men skal ikke have trepartsforhandlinger om overenskomststof, og arbejdstid er ét af de mest centrale emner i overenskomsterne," siger Jørn Neergaard Larsen.

I HK Danmark havde man hellere set, at fagbevægelsen var blevet taget med på råd, inden regeringen forringede dagpenge og efterløn.

"Der er pokkers til forskel på at lave trepartsforhandlinger, hvis man lige har ændret hele dagpengesystemet og tilbagetrækningssystemet uden at snakke med arbejdsmarkedets parter, men selvfølgelig kommer vi til et møde," siger Kim Simonsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.