Fagbevægelsen jubler over dagpengeforlængelse
Harald Børsting kan godt smile over regeringen og Enhedslistens nye tiltag på beskæftigelsesområdet. Foto: Pressebillede LO
Regeringen og Enhedslistens nye finanslovsforlig på beskæftigelsesområdet om dagpengeperioden og mere efteruddannelse vækker jubel i LO.

Forlængelsen af dagpengeperioden for de, der står til at ryge ud af systemet og fjernelsen af loftet for efteruddannelse.

Det er to ting, der har stået højt på fagbevægelsens ønskeliste, og selvom der er over en måned til jul, så er regeringen og Enhedslisten nu klar med en lille julegave.

Delforliget på beskæftigelsesområdet i finansloven for 2012 er nu på plads, og LO melder sig tilfreds med aftalerne, der er indgået.

"Sammen med unge-udspillet, der blev aftalt tidligere i forhandlingerne, er finansloven for 2012 samlet set en god aftale for lønmodtagerne. I en situation med flere end 100.000 arbejdsløse unge og 170.000 tabte private arbejdspladser, er det altafgørende, at der sættes gang i initiativer omgående. Derfor glæder det mig naturligvis, at regeringen nu satser på uddannelse, praktikpladser og jobskabelse," siger LO-sekretær Ejner K. Holst.

Forlængelsen af dagpengeperioden er en brandslukker på den korte bane, men der skal yderligere forhandlinger til før LO er helt tilfreds.

"Det er selvfølgelig glædeligt, at regeringen hjælper de mange personer, der var ved at komme i klemme i den tidligere regerings spareiver. På længere sigt er vi dog nødt til at indrette et mere fleksibelt og moderne dagpengesystem, der for eksempel ændrer sig i takt med konjunkturerne på arbejdsmarkedet," siger Ejner K. Holst, der mener, at regeringen for alvor står sin prøve til trepartsforhandlingerne.

Loftet på 3.500 kroner om ugen for efteruddannelse er nu også en saga blot, noget fagbevægelsen har råbt på i årevis.

"Det er helt klart et skridt i den rigtige retning at fjerne loftet over betalinger til AMU-kurserne. Det har holdt rigtig mange arbejdsløse væk fra nødvendig uddannelse og dygtiggørelse," lyder det fra LO-sekretæren.