Færre i kittel meldes for at være morfin-skæve på jobbet
Færre ansatte i sundhedssektoren misbruger eksempelvis morfin i forbindelse med deres job. (Foto: Scanpix, arkiv: Kristian Brasen)
Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at færre sosu'er, sygeplejersker og læger bliver mistænkt for misbrug af blandt andet medicin. Men det er ikke ensbetydende med, at sundhedspersonalet lader pillerne ligge, lyder det fra flere eksperter.

Færre sosu'er, sygeplejersker og læger bliver meldt til embedslægen for at putte for eksempel morfin i munden, når der skal piller i patientens pillebakke.

Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen.

For eksempel er antallet af mistænkte sygeplejersker næsten halveret. I 2010 blev 49 meldt til embedslægen for misbrug af enten alkohol, narkotika eller medicin. En meget lille del af indberetningerne gik på psykisk sygdom. I 2013 var tallet faldet til 28.

Tendensen blandt SOSU'er og læger er den samme.

Men det er ikke ensbetydende med, at ansatte i hvide kitler lader pillerne ligge, lyder det fra flere eksperter.

- Jeg tror ikke, at sundhedspersonale adskiller sig fra befolkningen generelt. Hvis fem procent af befolkningen har et misbrug, så er det også fem procent af sundhedspersonalet, der har et, siger Marianne Gunst-Møller, der er afdelingsleder på Center for Misbrugsbehandling og Pleje i Københavns Kommune.

Sygeplejerskernes fagforening, Dansk Sygeplejeråd, har cirka 53.000 arbejdende medlemmer. Hvis fem procent af dem har et misbrug, svarer det til 2.650 sygeplejersker. Et tal, der ligger langt fra de 28 sygeplejersker, der blev meldt til embedslægen i 2013.

- Der er et højt mørketal, siger Marianne Gunst-Møller, der selv har rådgivet mange misbrugere fra sundhedssystemet.

Mestre i at skjule misbrug

Lykke Østerlin Koch er misbrugskonsulent i Danske Sundhedsorganisationers A-kasse. Hvert år får hun henvendelser fra cirka 100 kolleger og pårørende til sygeplejersker med et misbrug og fra sygeplejerskerne selv.

Nogle drikker, andre er på piller, mens en tredje gruppe har et blandingsmisbrug, fordi de godt ved, at de ikke kan komme på arbejde og lugte af alkohol.

Misbrugskonsulenten tror, at en af årsagerne til det lave antal indberetninger er, at sygeplejersker er mestre i at skjule deres misbrug.

- Hvis du tager for eksempel morfin, så bliver dine pupiller små, og det ved en sygeplejerske med et medicinmisbrug godt. Så hun drypper øjnene, så pupillerne udvider sig igen, siger Lykke Østerlin Koch.

Ifølge hende er det kun de mest desperate misbrugere, der afslører sig selv.

- Jeg har haft samtaler med sygeplejersker, der helt åbenlyst tog en sprøjte i medicinskabet og gik ud i linnedrummet for at tage den. Og når jeg spørger dem, om det var, fordi de gerne ville ses, svarer de ja, siger misbrugskonsulenten.

En syg kultur?

Der er flere forklaringer på, hvorfor sygeplejersker og andet sundhedspersonale ender som misbrugere. Ifølge Marianne Gunst-Møller er sygeplejersker og andet sundhedspersonale i en særlig for risiko for at udvikle et misbrug, fordi der er en "syg" kultur på flere sygehuse.

- Mange afdelinger har en for lemfældig holdning til sovemedicin. Kulturen er - du tager bare en sovepille, hvis du har svært ved at sove efter en nattevagt. Det kan udvikle sig til, at sovepillerne ikke er nok, og at sygeplejersken i værste fald går fra piller til sprøjter, siger afdelingslederen på Center for Misbrugsbehandling og Pleje i Københavns Kommune.

Hun og misbrugskonsulenten fra Danske Sundhedsorganisationers A-kasse efterlyser flere indberetninger.

En af konsekvenserne af indberetningerne er, at misbrugerne bliver kaldt til kontrol uden varsel, hvor de testes for alkohol, narkotika eller medicin afhængigt af deres misbrug. Kontrollen sker, når misbrugerne er tilbage på jobbet efter at have været i behandling.

- Flere skal indberettes, fordi vi ved, at behandling og kontrol hjælper. Behandlingen kan ikke stå alene, fordi sygeplejerskerne er i nærkontakt med medicinen hver eneste arbejdsdag, siger Lykke Østerlin Koch.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at styrelsen ikke kender det samlede omfang af misbruget blandt landets sosu'er, sygeplejersker og læger. Det er styrelsens vurdering, at embedslægerne har hånd om hovedparten af dem, hvis misbrug er så alvorligt, at det kan forringe patientsikkerheden.

Uegnet?

 

Hvis for eksempel en sygeplejerske indberettes for misbrug af alkohol, narkotika eller medicin, opretter embedslægen en sag for at afklare, om hun er uegnet eller egnet til at varetage sit job. En meget lille del af indberetningerne går på psykisk sygdom.

 

Herunder kan du se udviklingen i antallet af den type sager blandt ansatte i hvide kitler:

 

SOSU'er

2010 20 nye sager

2013 13 nye sager

 

Sygeplejersker

2010 49 nye sager

2013 28 nye sager

 

Læger

2010 46 nye sager

2013 23 nye sager

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen (tallene er trukket til fagbladet Sygeplejersken)

via Listen To News