Færre fanger i fængslerne rammer fængselsfunktionærer
Kriminaliteten er faldende, og der nedlægges pladser i fængslerne. Det kan betyde overflytning af funktionærer
Kriminaliteten falder og efterspørgslen på alternativer til fængselsdomme stiger. Det betyder, at der skal nedlægges pladser i fængslerne, og i værste fald skal der overflyttes personale. Arkivfoto.
Kriminaliteten falder og efterspørgslen på alternativer til fængselsdomme stiger. Det betyder, at der skal nedlægges pladser i fængslerne, og i værste fald skal der overflyttes personale. Arkivfoto. Foto: Colourbox/free

Der skal nedlægges pladser i fængslerne, da der flere steder er for få fanger og for meget personale.

I Fængselsforbundet frygter man, det kan ende med flytte fængselsfunktionærer rundt i landet.

- Vi frygter, at en større del af personalet skal til at flytte mellem landsdelene for at bevare deres job. Det kan have store konsekvenser, hvis man har hus og familie i Jylland og så overflyttes til Sjælland, siger formanden, Kim Østerbye, til Ritzau.

I Kriminalforsorgen er man opmærksomme på problemet, forsikrer Jørgen Pedersen, der er chef for ressourcestyring. Han slår fast, at man indtil videre har kunnet klare overflytninger af personale gennem frivillige løsninger.

- Vi arbejder ikke med tvangsforflytninger. Ledigt personale kan bruges i fodlænke-afdelingerne, og man kan tilbyde udstationering, hvor man får ekstra penge for at gøre tjeneste et andet sted, siger han.

Ifølge Jørgen Pedersen ser faldet i kriminalitet ud til at være en permanent tendens. Samtidig stiger efterspørgslen på alternativer til fængselsstraffe, og det kan tydeligt mærkes i fængsler og arresthuse, hvor der, ifølge Jørgen Pedersen, er midlertidigt nedlagt 260 pladser på landsplan. Heraf de fleste i Jylland.

Et af stederne er Statsfængslet Østjylland, hvor der skal lukkes 24 pladser. Det skriver Horsens Folkeblad.

Den beslutning vækker undren hos Kim Østerbye.

- I min verden er det fuldstændig absurd, at man nedlægger pladser i statsfængslet i Østjylland, hvor man har personale nok.

- Hvorfor lukker man ikke en afdeling i Vridsløse, som alligevel skal lukkes om halvandet år. Så er vi fri for at flytte personalet, så flytter vi fangerne i stedet for, siger han til Ritzau.

Jørgen Pedersen mener dog, at man har et hensyn at tage over for fangerne.

- Der er hensynet til personalet, og så er der hensynet til de indsatte, der ikke kan flyttes mange hundrede kilometer væk fra deres familier og deres bopæl. Men vi kan ikke have halvtomme fængsler, det ville være spild af statens penge, siger han til Ritzau.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.