Færre ansatte på midlertidige kontrakter

Andelen af projektansættelser og andre midlertidige ansættelser falder, selvom krisen måske kunne indikere, at det ville være anderledes.
Andelen af midlertidige ansættelser falder herhjemme.
Andelen af midlertidige ansættelser falder herhjemme. Foto: Colourbox

Man skulle måske tro at krisen kunne få arbejdsgiverne til kun at ansætte folk på midlertidige kontrakter, men tendensen herhjemme er en helt anden.

Andelen af projektansatte og andre midlertidige ansættelser falder nemlig, skriver Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev, Agenda.

Mere fleksible overenskomster kan være en del af forklaringen, mener lektor Thomas Bredgaard fra Aalborg Universitet.

"Derfor har arbejdsgiverne fået mindre behov for midlertidigt ansatte, når deres faste medarbejderstab i højere grad kan tilpasse arbejdstid og indsats efter forholdene. Øget brug af deltid for fastansatte er også en faktor, når det gælder om at gøre arbejdsstyrken mere fleksibel," forklarer Thomas Bredgaard til Agenda.

Over de seneste 20 år fra 1991 til 2010 er andelen af midlertidigt ansatte i Danmark faldet fra 12 procent af de beskæftigede til 8,6 procent. Dermed går Danmark imod trenden i resten af Europa. Her er andelen i gennemsnit steget fra ti til 14 procent i samme periode. Det viser tal fra Eurostat, der er EU's statistiske kontor.

Henrik Holt Larsen, der er professor ved CBS, mener, at udviklingen fra industri- til vidensamfund også spiller ind. Der er i højere grad brug for virksomhedsforståelse.

"I et vidensamfund har du brug for folk, der er tatoveret på sjælen af virksomheden, og som kan koble deres unikke fagprofessionelle viden med det, der i den enkelte virksomhed giver den sublime løsning - og det kræver dybt kendskab til virksomhedens arvesølv," siger han.

Kilde:Agenda

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.