Får op mod 20 procent i lønstigning: Elever i staten kan glæde sig over aftale

Ifølge forhandlerne indebærer en ny statslig overenskomstaftale en markant stigning i lærlinge og elevers løn.
Forhandlinger i Forligsinstitutionen på Sankt Annæ Plads i København lørdag. Her har forhandlere på statens område sikret en aftale for omkring 180.000 statsligt ansatte.
Forhandlinger i Forligsinstitutionen på Sankt Annæ Plads i København lørdag. Her har forhandlere på statens område sikret en aftale for omkring 180.000 statsligt ansatte. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix/arkiv

Elever og lærlinge i staten kan se frem til en markant forbedring af deres løn. Det er en del af aftalen om en overenskomst for de ansatte i staten.

Det fortæller innovationsminister Sophie Løhde (V) og formanden for Centralorganisations Fællesudvalg (CFU), Flemming Vinther, der har forhandlet for henholdsvis arbejdsgiver og lønmodtagere i staten.

Lønstigningen er op mod 20 procent, oplyser Sophie Løhde, da hun, efter aftalen er landet, møder journalisterne foran Forligsinstitutionen.

Flemming Vinther er ligeledes glad for den del af aftalen, der omfatter omkring 180.000 statsansatte og løber over tre år.

- Vi har fået en elev- og praktikantpakke, som kommer til at give nogle massive lønstigninger til nogle af vores elever, siger chefforhandleren til Ritzau.

Ifølge Fagbladet 3F betyder aftalen, at en 3F-lærling i gennemsnit kan se frem til en stigning på omkring 2000 kroner om måneden.

Det fortæller Hanne Gram, der er forhandlingssekretær for Den Offentlige Gruppe, til fagbladet.

- Rammen er sat således, at man maksimalt kan stige med 20 procent i løn.

- Men vores medlemmer har længe haltet så langt bagefter de private erhvervs lærlinge i lønniveau, at de får glæde af hele lønstigningen, siger hun.

I visse tilfælde vil lærlingelønnen således stige med op til 3000 kroner, skriver Fagbladet.

Det vil ifølge 3F især være gartnerelever, dyrepasserlærlinge og elever inden for ejendomsservice og andre grønne fag, der kommer til at nyde godt af den nye aftale.

Aftalen om lærlingelønnen er en stor sejr, mener Hanne Gram.

- Mange har jo ikke kunnet leve af den lærlingeløn, man får i staten. Det ændrer sig nu, og det er også vigtigt, når man tænker på, at det klare mål er, at flere skal tage en erhvervsuddannelse i fremtiden, siger hun til Fagbladet 3F.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.