EU vil forbyde modbydeligt hajfiskeri
En tredjedel af verdens hajarter er truet af udryddelse. Nu vil EU-kommissionen forbyde fiskeri efter de eftertragtede finner. Foto: Niels Henrik Bøndergaard
Asiens appetit på hajfinne-suppe truer bestandene i verdenshavene. Nu vil EU forbyde fiskeri efter hajfinner.

Fiskere i EU's farvande kan se frem til et forbud mod at fange hajer for finnernes skyld og dumpe de levende dyr til en grusom død på havets bund.

Med lukningen af et smuthul i reglerne følger EU efter bl.a. Californien og østaten Bahamas, der allerede har forbudt fiskeri efter hajfinner.

EU-kommissionen fremsætter nu et forslag til godkendelse i parlamentet blandt de 27-medlemslande.

"Ved at lukke smuthullet i vores lovgivning ønsker vi at udrydde det forfærdelige fiskeri efter hajfinner og beskytte hajer meget bedre. Kontrollen vil blive mere effektiv og fiskeri efter finner bliver meget sværere at skjule," siger fiskeri-kommissær Maria Damanaki til New Europe Business Online.

EU har hidtil tilladt finne-fiskeriet under særlige omstændigheder, hvis hajernes kroppe er blevet afskibet i forskellige havne. Men det bliver ikke længere muligt.

Hajbestandene er faldet med op til 90 procent visse steder i de seneste 20-30 år. Og næsten hver tredje hajart er truet af udryddelse.

Især asiaternes appetit på hajfinnesuppe bærer en stor del af ansvaret for udviklingen. Hvert år bliver 70 millioner hajer fanget for at dække efterspørgslen på hajfinnesuppe i hovedsaglig Kina og Taiwan.

Kilde: New Europe Business