Engell: Thornings tale skuffer fælt
Hans Engell havde forventet, at statsminister Helle Thorning havde lanceret noget nyt i nytårstalen. Det gjorde hun ikke. Foto: Martin Lehmann / POLFOTO
Statsministerens nytårstale er uden reelt indhold og kommer ikke med bud på, hvordan Danmark overvinder krisen, mener politisk kommentator.

"En meget stor skuffelse".

Politisk kommentar Hans Engell er hård i sin dom over statsminister Helle Thorning-Schmidts første nytårstale til det danske folk.

"Jeg synes, at Helle Thornings nytårstale er en meget stor skuffelse. Det er en alvorlig tale. Den tegner den økonomiske krise meget skarpt. Men når det gælder instrumenterne, hvad stiller regeringen om med krisen, så er den meget upræcis," siger han til Newspaq.

Hans Engell savner konkrete initiativer.

"Det eneste konkrete er overskrifter om skattereform, førtidspension og kontanthjælp. Men det afgørende for folk er ikke overskrifter. Det er indholdet. Og hverken på det punkt eller når statsministeren nævner, at konkurrenceevnen skal styrkes, er det et eneste eksempel på, hvordan det skal gøres," siger Hans Engell.

Han mener, at de manglende initiativer fra regeringens side er med til at forværre krisen.

"Helle Thorning forspilder en chance for at få vælgerne med på vognen. Det er ikke en tale, der får folk til at bruge flere penge. Efter den tale vil de fleste nok holde Dankortet langt nede i lommen," siger han.

Hans Engell undrer sig også over, at statsministeren ikke nævner de kommende overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked og trepartsforhandlinger med et eneste ord.

"Det tror jeg også, at mange lønmodtagere undrer sig over. Og så kendetegner det talen, at den betoner behovet for besparelsen og indgreb. Mange vil nok sige: Vi havde regnet med, at en regering med S, SF og R var en regering, der ville satse på at sætte ting i gang. Hvad med alle de unge ledige. Hvad har hun af bud til dem?," siger Hans Engell.

Han mener, at Helle Thorning og den radikale leder Margrethe Vestager har skrevet talen uden om SF.

"Villy Søvndal må have været ude af rejse, da den blev skrevet. Der er ikke én eneste ting til SF's vælgere i den lange tale. SF er hægtet fuldstændig af. Det hele er jo mere eller mindre besparelsen og nedlæggelser af tilbud," siger Hans Engell.