Vor læser Hanne Madsen elsker et godt, grillet måltid.
Men som hun sidder der på sin terrasse, slår det hende af og til, om der mon findes mere eller mindre klimavenlige måder at grille på.
»Hvilken grill skal jeg vælge. Og hvad skal jeg tænde op med,« spørger Hanne Madsen.
Selvom Nyhedsavisens CO2-ugle endnu ikke har sat næbbet i en grillet mus, kan den godt forstå Hanne Madsens bekymring. Og den kaster det brandvarme spørgsmål i hænderne på miljøingeniør Jacob Sørensen fra Informationscenter for Miljø & Sundhed.
Han begynder med at fastslå, at grillning i det hele taget ikke er så godt for hverken klima, miljø eller sundhed.
»Men o.k., hvis man vil grille, er det bedst at holde sig fra engangsgrillen. Den udleder mellem fire og fem gange så meget CO2 som en almindelig grill, primært på grund af aluminiumsbakken,« siger Jacob Sørensen efter at have konsulteret en svensk undersøgelse.
Og hvad skal vi så tænde op med?
»Man kan få optændingsblokke med træfyld, og de er bedre end dem med vegetabilsk olie eller tændvæske,« siger Jacob Sørensen.
Undgå grillkul
Det er svært at afgøre, om du skal bruge kul eller briketter. Den svenske undersøgelse viser, at begge optændingsmuligheder svinger mellem en udledning på 600 og 1.500 gram CO2 per kilo. Man bør dog undgå grillkul, der er lavet på stenkul, da det udleder op mod 2.500 gram CO2 per kilo.
Endelig er der spørgsmålet om valg af grill. Skal den køre på kul, gas eller el?
»Der er ikke meget forskel på kul eller gas, når det gælder grill. De udleder begge cirka 200 gram CO2 per kilowatt varme. Men den elektriske grill er værst, for den er skyld i 540 gram CO2,« siger Jacob Sørensen.
Så god grilling i den danske sommer – hvis du altså kan huske de mange gode råd og tal fra hinanden.
Så meget CO2 udleder grillen
Engangsgrill: 3.100 gram per kilo kul.
Almindelig grill: mellem 600 og 1.500 gram per kilo kul.