Enarmede tyveknægte kan blokere ny spillelov
Landets spillehaller får det hårdt, hvis liberaliseringen af spilleloven bliver virkelighed, frygter brancheforeningen. Foto: Colourbox
Den nye spillelov, der skal træde i kraft 1. januar, kan nu blive suspenderet på ubestemt tid. Det sker efter en anke fra automatudbyderne.

Når danskerne har et godt fodboldtip på lommen eller vil prøve lykken på en spillemaskine, kan det ske helt lovligt ved en række udenlandske bookmakere efter nytår.

Den 1. januar næste år træder den nye spillelov i kraft, så udenlandske bookmakere kan tilbyde netspil og åbne butikker i de danske byer på lige fod med Danske Spil.

Men en ankesag kan nu betyde, at EU suspenderer loven på ubestemt tid.

Det er udbyderne af spilleautomater, også kendt som enarmede tyveknægte, der forsøger at stikke en kæp i hjulet for loven.

"Vi mener, at det er dybt uretfærdigt, at de der tilbyder onlinespil kun skal betale 20 procent i afgift, mens vi andre skal betale 41 og 71 procent i afgift," siger næstformand i Dansk Automatbranche Forening, Claus Sundenæs, til Newspaq.

Han mener, at de i automatbranchen kommer til at miste mange kunder og dermed omsætning, så mange butikker må lukke. Allerede nu er branchen i krise, påpeger han.

Andre dele af spillebranchen håber til gengæld, at loven får lov at blive indført som planlagt.

En række af de største udenlandske bookmakere har allerede gearet op til et indryk i danske byer og på nettet. Med dansk licens kan de lovligt sælge odds og automatspil til spillelystne danskere.

Bliver loven suspenderet, frygter de udenlandske bookmakere at miste de penge, der er brugt til at gøre klar til et dansk indryk.

"Det er svært at sætte kroner og ører på, hvor meget der er investeret, men det vil være en katastrofe, hvis loven sættes i bero - både for danskerne og selskaberne," siger direktør i Dansk Onlinespil Forening Morten Rønde. Foreningen repræsenterer en række af verdens største bookmakere Bet365, Betfair, Unibet og Sportingbet.

De job, der står til at blive skabt af de nye bookmakere, vil sandsynligvis gå tabt, mener Morten Rønde.

"Hvis lovgivningen bliver suspenderet, så bliver man nødt til at rulle hele det her apparat tilbage. Spilleselskaberne har hele tiden gerne villet ind på det danske marked, men sker det ikke, så går det hele i stå. "

Den nye lov blev vedtaget i fuldstændig enighed i Folketinget, og regeringen mener da også godt, onlineudbyderne kan slå koldt vand i blodet.

Liberaliseringen - og dermed den øgede konkurrence til Danske Spil - bliver skudt ind med nytåret, siger Socialdemokraternes skatteordfører Thomas Jensen.

"Loven er vedtaget af et meget enigt Folketing, og jeg er sikker på, at vi den 1. januar har et åbent spillemarked," siger ordføreren, der ikke mener, at EU i sidste ende vil sætte en kæp i hjulet for liberaliseringen af markedet.

Et sted imellem 25 og 30 bookmakere har planer om at etablere sig herhjemme. Det forventes at kaste hundredevis af job af sig.