KL snuppet i overforbrug: Købte kuglepenne for 90.000 kroner
– Vi sidder og forhandler økonomi for nogle kommuner, som er ganske pressede. Det der med de kuglepenne er jo slet ikke noget, vi kan stå inde for. Det er et helt skævt signal, siger KL's administrerende direktør, Kristian Wendelboe. Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Kuglepenne for 3.000 kroner stykket og et rejsemønster, der ikke var i orden. Direktør i Kommunernes Landsforening løfter sløret for flere detaljer i sagen, som sidste år fik topchef til at forlade KL.

Mens Kommunernes Landsforening har kæmpet for at få flere penge til kommunernes pressede økonomi, har KL's juridiske afdeling ødslet penge væk på blandt andet dyre kuglepenne og dobbeltafregning af rejseudgifter.

Det erkender KL's administrerende direktør, Kristian Wendelboe, i et interview med KL's nyhedsmagasin, Danske Kommuner.

– Det, man kan sige, er, at det er et kontor i KL, vores Jura og EU kontor, hvor der har været et relativt højt forbrug. Også for højt. Det kunne man have håndteret på forskellige måder, men så er der også ting, hvor man må sige ”nej, det er ikke okay”, fortæller han.

KL's administrerende direktør fremhæver som et eksempel, at alle 37 medarbejdere i afdelingen har fået en Mont Blanc kuglepen som arbejdsredskab. Det har kostet skatteyderne omkring 90.000 kroner.

– Kuglepennene er et meget konkret eksempel på en ledelsesbeslutning og adfærd, som ikke er ok i KL. Jeg vidste faktisk ikke, hvad sådan en Mont Blanc koster. Det er jeg så blevet klar over nu. Den koster i omegnen af 3.000 kroner. Og det er selvfølgelig helt ved siden af. Det kan vi slet ikke forsvare, siger Kristian Wendelboe og fortsætter:

– Vi sidder og forhandler økonomi for nogle kommuner, som er ganske pressede. Det der med de kuglepenne er jo slet ikke noget, vi kan stå inde for. Det er et helt skævt signal. 

Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget.

Sommerhuse på Folkemødet

Sagen om overforbrug i KL begyndte at rulle sidste efterår, da kontorchefen i KL Jura og EU forlod jobbet efter beskyldninger om misbrug af skattemidler.

Forinden havde metroxpress afsløret, at KL's øverste jurist havde brugt 30.000 kroner under Folkemødet på at leje tre sekspersoners sommerhuse til sig selv og to medarbejdere.

Samtidig havde kontorchefen i strid med reglerne fået betalt småfornødenheder som for eksempel catering på færgen, selvom han samtidig fik udbetalt rejsediæter fra KL.

Kristian Wendelboe understreger, at både kontorchefen og vicekontorchefen er stoppet, og at sagerne dermed er lukket og afsluttet.

Slut med diæter

Men den tidligere kontorchef er ikke den eneste KL-medarbejder, der har fået dobbeltbetaling for rejseudgifter i strid med reglerne

KL's administrerende direktør, Kristian Wendelboe, fortæller i interviewet, at KL i flere tilfældte har betalt for udgifter til ansatte, der samtidig har modtaget diæter under rejser.

- Vi har haft en praksis, hvor vi har udbetalt diæter, det er jo fint nok, men i nogle tilfælde er der desværre også nogen, der derudover har fået dækket småfornødenheder, siger han til Danske Kommuner.

Ifølge KL-direktøren er der tale om et samlet beløb på under 10.000 kroner for de sidste par år. Og KL rejser ikke noget krav om tilbagetaling fra medarbejderne, da det skyldes en fejl i KL's administration.

Dobbeltbetalingerne for rejseudgifter har ført til, at KL nu helt har sat en stopper for udbetaling af diæter. Fremover får de ansatte i stedet refunderet deres udgifter.