EL: Regeringens job-mål er ønsketænkning
Foto: Mik Eskestad / POLFOTO
Enhedslisten kræver flere offentlige job efter dystre ledighedstal. Ellers når regeringen ikke sine mål.

Regeringen når hverken sine mål om øget beskæftigelse eller vækst, hvis ikke man sadler om og giver kommunerne bedre mulighed for at ansætte flere folk.

Det mener Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, efter at nye tal torsdag har afsløret en stigende ledighed for tredje måned i træk.

167.500 danskere, eller 6,3 procent af arbejdsstyrken, står nu uden job, viser tal fra Danmarks Statistik.

Regeringen forventer, at ledigheden i gennemsnit falder til 158.000 personer i 2013, men det er for blåøjet, mener Frank Aaen.

- Det vil ikke ske, med mindre regeringen kommer med yderligere initiativer for at skabe job, siger Frank Aaen.

Enhedslisten vil derfor give kommunerne lov til at skabe flere job i børne- og ældreplejen eller andre områder, hvor der er et særligt behov.

- Det er den mest effektive måde at øge beskæftigelsen på. Og nettoudgiften for det offentlige vil være meget beskeden, fordi man sparer penge på dagpenge og aktivering. Og samtidig får man flere penge ind på skatter og afgifter, siger Frank Aaen.

Derudover vil partiet skabe grobund for flere grønne investeringer, som skal finansieres af midler fra pensionskasserne, fastslår finansordføreren.

- Og de nye tal understreger de krav, som vi vil komme med til finanslovforhandlingerne, siger Frank Aaen.

Han peger desuden på onsdagens nedslående tal for Danmarks bruttonationalprodukt (BNP), som viste en nedgang på 0,5 i andet kvartal i år.

Tallene kom blot to dage efter, at finansminister Bjarne Corydon (S) præsenterede S-R-SF-regeringens finanslovforslag og prognoser, som spår en vækst på 0,9 procent i år og hele 1,7 procent i 2013.

- BNP-tallet peger på, at stigningen i ledigheden vil fortsætte. Og derfor er det fuldstændig urealistisk at tro, at man lige pludselig får et fald i arbejdsløshed ned til det niveau i 2013, som regeringen taler om, siger Frank Aaen.