Avisen.dk kan i dag fortælle, at to ud af tre danskere i alderen 25 til 50 år forventer, at folkepensionen helt er afskaffet eller forringet, når de skal forlade arbejdsmarkedet.
Det viser en ny undersøgelse blandt 1.142 repræsentativt udvalgte danskere med en firmapensionsordning. Det er Epinion, der i foråret har lavet undersøgelsen for pensionsselskabet PFA.
Socialdemokraternes finansordfører, Benny Engelbrecht, forstår godt, at danskerne at utrygge:
- Der har været et stort politisk pres på forskellige overførselsindkomster igennem længere tid. Et liberalistisk borgerligt pres på at smadre de systemer, som vi har bygget op gennem et århundrede, siger Benny Engelbrecht til Avisen.dk.
Men ifølge Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Finn Sørensen, bærer socialdemokraterne og Benny Engelbrecht selv en del af ansvaret.
- De har selv været med til at gøre det mere utrygt at være lønmodtager. Så det hyklerisk, at de kun giver de borgerlige skylden, siger Finn Sørensen til Avisen.dk.
Har selv forringet flere ordninger
Ifølge Finn Sørensen har socialdemokraterne selv været med til at lave "grimme forringelser," for lønmodtagerne.
- De har været med til at skabe utryghed for dagpengemodtagere, sygedagpengemodtagere, for førtidspensionister og fleksjobbere.
Men socialdemokraterne stemte da eksempelvis ikke for kontanthjælpsloftet, 225-timers regel eller integrationsydelsen?
- Ja, det er rigtigt, og det er vi glade for. Men de har fx ikke lovet, at de vil afskaffe det, og det er det, vi vil presse dem til, siger Finn Sørensen.
Han peger desuden på, at et bredt flertal i Folketinget har valgt at hæve danskernes folkepensionsalder til 68 år fra 2030. Socialdemokratiet var med i det flertal, mens Enhedslisten stod udenfor.