Ekstremt højremiljø overvåges tæt i Danmark
Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere chef i PET, fortæller, at der holdes skarpt øje med den ekstreme højrefløj i Danmark. Foto: Kim Agersten / POLFOTO
Højreekstremistiske bevægelser vinder frem i Danmark, og for et halvt år siden anholdt PET en 43-årig mand, der havde farlige kemikalier.

Højreekstremisme, som den, der angiveligt ligger til grund for de vanvittige drab i Norge, er langt fra et ukendt fænomen i Danmark. PET har gennem mange år har været opmærksom på og overvåget den ekstreme højrefløj.

Det fortæller tidligere operativ chef hos PET Hans Jørgen Bonnichsen.

"Helt konkret kan jeg fortælle, at den 12. januar i år anholdt man 43 mand i Hørsholm, som netop tilhørte de højreekstremistiske kredse. Og som var i besiddelse af kemikalier, som kunne bruges til fremstilling af bomber," siger han.

I juni i år viste nye tal fra PET, at ekstreme grupper på de politiske fløje i stigende grad skaber problemer i samfundet.

"Der er ingen tvivl om, at når vi ser på tallene isoleret set - både omfanget og deres karakter - kalder de på en målrettet indsat. Det hænger sammen med, at forbrydelser, som begås med en ekstremistisk baggrund, er et problem for et demokratisk samfund," sagde PET-chef Jakob Scharf ved den lejlighed.

Også Bonnichsen vurderer, at højreekstremismen er vundet frem de senere år.

"Højreekstremisme som ideologi, der må man nok erkende, at gennem de seneste år har der været stigende aktiviteter i forhold til de ideologiske tankesæt, som ligger bag deres måde at ville bygge samfundet op," siger han.

Den mand, som norsk politi har anholdt for drabet på foreløbig 92 mennesker fredag eftermiddag, var aktiv på den politiske højrefløj og karakteriseres som stærkt anti-islamistisk.

PET har sidst på eftermiddagen udsendt en pressemeddelelse, hvor man understreger, at "indsatsen i forhold til højreekstremisme er en højt prioriteret opgave".