Eksperter undsiger Skat i ryge-debat
Medarbejderrepræsentanterne i Skat Københavns Samarbejdsudvalg er uenige i, at rygetid skal konventers til ekstra arbejdstid. Retningslinjerne er ensidigt fastsat af ledelsen, forklarer virksomhedens direktør. Foto: Colourbox
Ledelsen bør fastsætte regler om antallet af pauser i løbet af en dag, men ikke bestemme over, hvad man laver i disse, kritiserer eksperter.

Hvis en virksomhed tillader naturlige pauser i arbejdsdagen, bør medarbejderne også selv kunne bestemme, om disse skal bruges på at drikke kaffe, spise æbler eller ryge.

Det mener arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen.

Han er dermed uenige med Skat i København, hvor ledelsen har besluttet, at alle pauser, der omfatter rygning skal konverteres til ekstra arbejdstid.

"Så jagter man jo rygerne. For hvis dem, der ryger overholder de pauser, der er kutyme for at bruge tid på i virksomheden, er de jo ikke mindre produktive eller arbejder mindre tid, end de andre, som ikke ryger," forklarer Flemming Ibsen.

Hos Skat i København vedstår ledelsen, at de har sat en grænse for, hvad medarbejderne må lave i deres afbræk i arbejdsdagen.

"Når man arbejder, synes jeg, det er helt naturligt at få lyst til en kop kaffe eller et stykke frugt. Det er det, jeg kalder naturlige pauser, og det har vi en helt klar aftale om, at det regulere medarbejderne selv," forklarer Erling Andersen, der er direktør i Skat København, mens de ikke vil acceptere rygning under disse pauser.

Ifølge professor i ledelsesfilosofi på CBS, Ole Fogh Kirkeby, er Skat Københavns beslutning over grænsen.

"Hvordan det enkelte menneske udfører sin pause, mener jeg ikke, at virksomheden skal blande sig i, fordi det krænker privatlivets rettigheder," siger han og forklarer:

"Hvis det er tidsforbruget i løbet af en arbejdsdag, ledelsen vil beskæftige sig med, er det tåbeligt at definere det via rygning, så må man lave regler om, at det er tilladt at tage så og så mange pauser om dagen."