Ekspert skyder DFs sparekroner ned

Nedlægger politikerne regionerne, så vil det formentlig koste penge fremfor spare, vurderer sundhedsøkonom, selvom DF vil finde 500 mio. kr.
Regioner lapper folk sammen, når de går i stykker. Fremover skal staten stå for det, mener Dansk Folkeparti.
Regioner lapper folk sammen, når de går i stykker. Fremover skal staten stå for det, mener Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lauridsen / POLFOTO

Nedlæg landets fem regioner, spar 500 millioner kroner og giv pengene til folk med psykiatriske lidelser.

Sådan lyder budskabet fra Dansk Folkepartis sommergruppemøde i dag. Men spørger man sundhedsøkonom Jes Søgaard, direktør for Dansk Sundhedsinstitut, så vil der formentlig slet ikke være penge i at nedlægge regionerne.

"Der er ikke noget der tyder på, at man vil spare en helt masse penge ved at nedlægge regionerne. Jeg kunne tværtimod frygte, at det kunne komme til at koste nogle millioner kroner," siger Jes Søgaard til Newspaq.

I Norge har de taget hospitalerne fra det der svarer til de danske regioner, og lagt dem ind under staten. Det har ifølge sundhedsøkonomen kun givet flere udgifter.

Dansk Folkeparti mener, at en del af de 500 millioner kroner skal spares på de lønnede politikere i regionerne. Men det giver kun små skvulp i statskassen, vurderer Jes Søgaard.

"Det er klart, at man vil spare lønkroner til de 205 folkevalgte politikere der er i regionerne, men der er jo nogen som skal varetage opgaven alligevel, og dels er det ret få omkostninger der er til aflønning," forklarer sundhedsøkonomen.

Formand for regionerne Bent Hansen (S) ryster på hovedet over forestillingen om, at man kan spare noget ved at flytte hospitalerne.

"Hvis man sammenligner med andre lande, så har vi de suverænt laveste administrationsomkostninger. At fjerne omkostninger i administration ved en anden model, det er simpelthen fuldstændig udokumenteret," siger han til Newspaq.

De konservative er også med på at fyrer regionerne, mens Venstre ikke umiddelbart afviser. Bent Hansen frygter dog ikke en hurtig fyreseddel før et valg.

"En så gennemgribende reform kræver langt mere arbejde end sådan en hovsa beslutning," slutter han.

Det var Lars Løkke (V) som stod bag dannelsen af regionerne i 2007, da han var hovedarkitekt på kommunalreformen i sin tid som indenrigsminister.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.