VORES VALG Ekspert: Nøgler til magten frister Vestager
Der er både blåt og rødt i De Radikales bannere. Hvis de blå giver hende magten efter valget, så mener ekspert i politisk historie, at Margrethe måske tager chancen. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
Margrethe Vestager (R) som statsminister. Det kan ske, hvis de blå serverer magten på et fad, siger ekspert i politisk historie.

Lægger Løkke nøglen til Statsministeriet foran Margrethe Vestager (R) efter valget, så samler hun den måske op.

Sådan lyder vurderingen fra Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor ved Københavns Universitet og ekspert i politisk historie.

"Margrethe kunne godt blive fristet, hvis hun får tilbudt statsministerposten i en blå regering. Hun vil dog aldrig gøre det, hvis en anden sad for bordenden," siger Lars Hovbakke til Newspaq.

Vurderingen kommer efter, at Lars Løkke Rasmussen (V) meget gerne ser en "reformalliance" med De Radikale efter et valg. De Radikale rokker sig dog ikke umiddelbart på støtten til de røde.

"Jeg håber også, at det er et tilsagn, som gælder, hvis Helle Thorning kan sætte sig for bordenden som statsminister, som jeg håber. For jeg ser meget gerne, at Venstre deltager i et bredt samarbejde i Folketinget," siger Margrethe Vestager til Newspaq.

Tidligere har De Konservative også lavet et håndslag med Vestager og co. om at samarbejde efter valget. Spørgsmålet er dog, om de blå vil gøre Margrethe til statsminister, hvis de ikke selv har stemmer nok. Og i så fald, om Pia Kjærsgaard (DF) vil være med.

"Det store spørgsmål er, om Dansk Folkeparti vil være med til at give statsministerposten til De Radikale, fordi de er meget uenige på for eksempel udlændingepolitikken," siger Lars Hovbakke.

I historien har politikere ifølge historikeren ofte ændret kurs, selvom de har mejslet budskaber ind i granit. De Radikale har dog ikke tidligere hoppet fra en blok til en anden lige efter et valg, understreger han.

"Der er ikke noget fortilfælde, hvor De Radikale i sidste øjeblik svinger over til en anden blok, hvis de har sagt klart, hvem de bakker op om," siger Lars Hovbakke.

Han påpeger samtidig, at De Radikale faktisk i 1993 hoppede fra Poul Schlüter (K) til Poul Nyrup (S), da tamilsagen rullede.