Ekspert: Gerningsmand er ikke sindssyg
Politi folk på øen Utøya, hvor Anders Behring Breivik gik amok. Foto: MATT DUNHAM / POLFOTO
Anders Behring Breivik havde et politisk mål med sine handlinger. Der er derfor ikke tale om en sindssyg, mener speciallæge i psykiatri.

Norge blev i går rystet af en bombe i det centrale Oslo og en massakre mod en politisk lejr på øen Utøya.

Men hvem er den 32-årige Anders Behring Breivik, som politiet har anholdt for at stå bag fredags tragedie i Norge?

"Der er to muligheder. Enten er der tale om en mentalt forstyrret, sindssyg person, ellers er det en relativt normal person med fanatiske synspunkter," siger speciallæge i psykiatri Henrik Day Poulsen til Newspaq.

Han forklarer, at fanatiske personer - hvad enten det er politiske eller religiøse ekstremister - er kendetegnet ved, at de er besat af en enkelt sag. De føler sig overbeviste om, at de har ret til at gøre umoralske og ulovlige ting.

Disse personer har udviklet en helt speciel form for had, som giver dem ret til skade deres fjender.

Forbrydelsens omfang og den professionelle udførelse peger i retning af, at der tale om en ekstremist med klare mål og ikke en sindssyg person.

"Jeg tror ikke, at der er tale om en sindssyg person. De vil ofte være kaotiske og ude af stand til at planlægge noget så gennemtænkt," mener Day Poulsen.

Ved tidligere massakrer, som eksempelvis skyderier på amerikanske high schools, har gerningsmanden begået selvmord. Det så man ikke i Norge.

"Folk ved high school-skyderier har ofte en psykisk sygdom, og de bliver beskrevet som indadvendte og sære. Hvis han ikke har sådan en sygdom, vil han heller ikke vælge at tage sit eget liv," forklarer Henrik Day Poulsen.

En mentalundersøgelse skal klarlægge, om gerningsmanden har været sindssyg i gerningsøjeblikket, eller om han har begået drabene med overlagt koldblodighed og et politisk mål.