Egyptens militær: Forfatning må respekteres
Egyptens præsident har indkaldt landets opløste parlament, og det får landets generaler til at røre på sig.

Turbulensen fortsætter i Egypten, hvor den nyvalgte præsident, Mohamed Mursi, har bragt sig på kollisionskurs med landets magtfulde militær.

Han udsendte søndag ordre om at indkalde parlamentet - som forfatningsdomstolen ellers har opløst - og det er langt fra faldet i god jord hos generalerne i Egypten.

Militærrådet fastslår mandag aften, at man "er sikker på, at alle statens institutioner vil respektere forfatningsmæssige dekreter", skriver nyhedsbureauet Mena.

De væbnede styrker, som reelt regerede det folkerige land i Nordafrika indtil sidste måned, understreger også "vigtigheden af forfatningen i lyset af de seneste udviklinger".

Det er den første officielle melding fra det egyptiske militær, siden Mursi besluttede at genindkalde parlamentet, selv om det var blevet opløst af landets forfatningsdomstol.

Manøvren betragtes af eksperter som en udfordring af militærets autoritet.

Adskillige mennesker er gået til domstolen for at udfordre præsident Mohamed Mursis beslutning om genindsættelsen af parlamentet.

Domstolen understreger, at den "ikke er en del af nogen form for politisk konflikt, men grænsen er dens hellige pligt er at beskytte indholdet af forfatningens tekst".

Forfatningsdomstolen har tidligere sagt, at visse artikler i loven, der regulerer parlamentsvalg, var ulovlige, og derfor opløstes det islamistisk ledede parlament.

Søndag reagerede Mursi på Forfatningsdomstolens afgørelse og bragte sig selv på kollisionskurs med både domstol og militæret, som håndhævede afgørelsen, da devæbnede styrker sad på magten.

Det var Forfatningsdomstolen, der kendte en tredjedel af det islamistisk dominerede parlament ugyldigt få dage inden præsidentvalget i juni. Efterfølgende opløste militærrådet hele parlamentet.

Men ved igen at indkalde parlamentet, opretholder Mursi den institution, der blev valgt ved valget.

/ritzau/AFP