Efter vild debat: Chefer siger nej til forskellig pensionsalder
Nedslidte danskere skal have bedre hjælp. Men folkepensionen skal der ikke pilles ved, mener Henrik Bach Mortensen, direktør i Lederne. Foto: Torkil Adsersen / Scanpix
De danske politikere skal holde fingrene fra folkepensionsalderen og i stedet koncentrere sig om at hjælpe nedslidte, mener organisationen Lederne, der repræsenterer flere tusinde danske chefer.

Drop idéen om at give nogle grupper af danskere ret til tidlig folkepension, og brug i stedet kræfterne på at hjælpe nedslidte.

Sådan lyder budskabet fra organisationen Lederne, der repræsenterer mere end 100.000  danske chefer, i kølvandet på flere ugers intens debat om differentieret pensionsalder.

Udmeldingen kommer, efter en ny rapport fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) viser, at antallet af 67-årige, der forlader arbejdsmarkedet på grund af dårligt helbred, er faldet med ti procent i løbet af de sidste tyve år. 

 - Tallene viser, at der er et klart behov for at hjælpe den – heldigvis mindre og mindre – gruppe, som ikke kan arbejde til de når pensionsalderen, siger Henrik Bach Mortensen, direktør hos Lederne, i en pressemeddelelse. Henrik Bach Mortensen er udover at være direktør hos Lederne også medlem af Gladsaxe Byråd for Venstre.

- Dette afgrænsede problem bør ikke håndteres ved at ofre den kendte folkepension, som er fælles for alle uanset deres baggrund på arbejdsmarkedet, uddyber direktøren. 

Ser man på, hvor mange af de 67-årige, der stadig arbejder, er tallet ifølge VIVE vokset fra 10 procent i 2002 til 19 procent i 2017.

Skal arbejde længere 

VIVE har også undersøgt, hvorfor ældre danskere vælger at blive i jobbet. 

Det bunder blandt andet i, om man er tilfreds med sin arbejdstid, og at der er et godt arbejdsmiljø på den virksomhed, man arbejder på. 

Ifølge Henrik Bach Mortensen er det vigtigt at få kortlagt, hvad der kan lokke flere ældre danskere til at blive på arbejdsmarkedet. 

- Vi har som samfund brug for, at danskerne arbejder længere. Sådan vil det være de kommende år, og derfor bør vi bruge ressourcer på at undersøge, hvad der kan gøre det attraktivt for seniorerne at blive på arbejdsmarkedet, siger Henrik Bach Mortensen.

- Det kan være, at nogle skal skifte spor til en anden jobfunktion, gå ned i tid, eller have mulighed for fleksible arbejdstider, tilføjer han.