Efter massive voldsproblemer: Sådan skal de løses på bostederne
Der skal bruges penge på en række projekter, som handler om at sætte hurtigere og tidligere ind over for vold på botilbud, understreger børne- og socialminister Mai Mercado (K). Foto: Scanpix/Thomas Lekfeldt
Penge til telefonrådgivning og teams, der skal supervisere ansatte på bosteder, er nogle af de tiltag, som regeringen sætter ind for at forebygge vold på bosteder.

Vold og alvorlige trusler mod medarbejdere og psykisk syge beboere har længe været et massivt problem på landets bosteder.

Derfor vedtog Folketingets satspuljepartier sidste efterår en handlingsplan på fire år til omkring 400 mio. kroner, der skulle forsøge at forebygge volden.

Men i december sidste år, gjorde personalet på bocenteret Lindegården det klart, at de stadig følte sig utrygge ved at gå på arbejde. De savnede mere handling og færre ord.

Nu melder sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og Børne- og socialminister Mai Mercado (K) i en fælles pressemeddelelse ud, hvad nogle af de afsatte millioner skal gå til.

Ifølge ministrene er der 65 milioner kroner fra satspuljemidlerne på vej ud til flere projekter.

Pengene skal blandt andet bruges på at undervise de ansatte på bostederne, styrke den sundhedsfaglige rådgivning til personalet og sikre, at syge beboere hurtigere bliver udredt og får den rigtige hjælp.

Avisen.dk har igennem en lang periode sat fokus på, hvordan volden i både social- og behandlingspsykiatrien ofte eskalerer. Siden 2012 har fem ansatte mistet livet, mens de passede deres arbejde.

2016 var et særligt barsk år. Brutaliteten viste sig også i tal fra Arbejdstilsynet, der gav rekordmange strakspåbud.

Gode råd ude på bostederne

Der er blevet valgt projekter i alle landets regioner. Og der skal blandt andet bruges 8 milioner kroner til at sikre et bedre samarbejde om borgerne.

Det skal for eksempel ske ved, at medarbejdere i den regionale psykiatri, den kommunale misbrugsbehandling og fra botilbuddene skal have en fælles undervisning i at håndtere borgere, som både har en psykisk lidelse og et misbrug.

De øvrige 57 millioner kroner skal styrke den sundhedsfaglige rådgivning og give lettere adgang til psykiatrisk udredning af beboerne på bostederne.

For eksempel vil der blive sat penge af til, at der kommer teams fra regionernes psykiatri ud på kommunernes botilbud for at rådgive og sparre med personalet.

Telefonrådgivning

Andre tiltag kan være telefonrådgivning, hvor ansatte på botilbud kan ringe til en beboers behandlere for at høre, hvordan de bedst håndterer den pågældende beboer for at undgå konflikter og vold.

- Alle projekterne handler om at sætte hurtigere og tidligere ind over for situationer, der kan udvikle sig uheldigt, og komme borgeren endnu bedre i møde med hjælp og støtte. Vi skal indrette indsatsen mere efter den enkelte og på den måde undgå vold og trusler mod personalet, som er helt urimelige arbejdsforhold, siger børne- og socialminister Mai Mercado (K) i pressemeddelelsen.

Folketinget behandler lige nu et lovforslag om en ny type rehabiliterende psykiatriske sengepladser målrettet en særlig gruppe af svært psykisk syge borgere.