VORES VALG Dyre cigaretter skærer i tiden på skadestuen
"Vi betaler regningen med afgifter på det usunde. Det giver fem milliarder kroner i kassen årligt. Heraf går to milliarder kroner til den mest ambitiøse plan for forebyggelse nogensinde i Danmark," siger Villy Søvndal om S-SF's nye sundhedsplan. Foto: Colourbox
S-SF vil bruge pengene fra afgift på cigaretter og fede fødevarer til at behandle kræft, psykiatrien og nedsætte ventetiden på skadestuer.

Timevis af ventetid på en fyldt skadestue skal være slut, hvis det står til S og SF. De to partiers nye sundhedsplan skal sikre en maksimal ventetid på 30 minutter, når uheldet er ude.

De to partier vil afsætte i alt over fire milliarder over de næste fire år, der ud over kortere ventetid på skadestuen, skal styrke psykiatrien, sikre flere syge kræftbehandling og lægeambulancer i tyndt befolkede områder.

Pengene skal sikres ved højere afgifter på tobak og fede fødevarer.

"Der går simpelthen for lang tid, fra man henvender sig til behandlingen påbegyndes. Det må ikke være pengene, der afgør, om man får behandling. Vi sikrer også flere penge til psykiatrien, hvor der er for lang ventetid. Og så skal ventetiden på skadestuer ned, og tyndt befolkede områder skal sikres lægeambulancer," siger Villy Søvndal (SF) til Newspaq.

Planen bliver i detaljer præsenteret i dag klokken 13. Men et af de mest iøjefaldende punkter er en garanti til danskerne på at ventetiden på, at man bliver tilset på skadestuen skal skæres drastisk ned.

"Vi tilbyder 100 millioner kroner mere i ressourcer, det betyder, at man kan ansætte flere til de tider, hvor der er spidsbelastning på vores skadestuer. Det andet er, at man ved en meget mere præcis visitation kan nedbringe antallet af patienter. Det har Region Midtjylland haft succes med," lyder det fra SF'eren.

Den kortere ventetid på skadestuen blandt dårlige knæ, ødelagte øjne og sportsskader er et løfte fra S og SF, der er klar til at blive målt på kortere ventetid.

"Det er noget, vi vil måles på til næste valg. Målet er, at 95 af alle danskere kun skal vente maksimalt 30 minutter. De sidste fem procent gemmer vi til situationer, hvor der sker noget akut som for eksempel et biluheld," siger Villy Søvndal.

Kræftområdet styrkes ifølge Villy Søvndal med en merpulje på to milliarder kroner, der skal gøre behandlingen uafhængig af hospitalernes budgetter på pressede tidspunkter.