Drop spot på lange uddannelser
Det bliver folk som ham her, der for alvor bliver brug for fremover. Foto: Colourbox.com
Drop, at vi alle skal have lange videregående uddannelser. Det, der bliver brug for fremover, er folk med korte og mellemlange uddannelser.

Lærere og sygeplejersker er, hvad der bliver brug i fremtiden - langt mere end læger og ingeniører. Det er konklusionen fra Arbejderbevægelsens tænketank AE Rådet i en ny rapport. Det skriver Information.

Det danske samfund har maksimalt fokus på, at flere og flere får en lang videregående uddannelse, men fakta er, at der i høj grad kommer til at mangle folk med korte og mellemlange videregående uddannelser.

"Det virker, som om der politisk og i den generelle uddannelsesdebat hersker en forestilling og et mål om, at vi alle sammen skal være akademikere. Men den største udfordring ligger i virkeligheden blandt de faglærte, korte og mellemlange uddannelser," siger Lars Andersen, der er direktør i AE Rådet, til Information.

Vi vil komme til at mangle næsten 300.000 faglærte og højtuddannede personer på det danske arbejdsmarked i 2020. Samtidig falder efterspørgslen på ufaglært arbejdskraft med mere end 210.000 personer. Det er altså ikke en generel mangel på hænder, der opstår, men en mangel på folk med de rigtige uddannelser, og det er især kerneuddannelser som sygeplejersker og lærere, der bliver behov for.

"Man skal passe meget på med fremskrivningsberegninger på noget så komplekst som arbejdsmarkedet. Men der er ingen tvivl om, at der, hvor der kommer størst problemer i de kommende år, bliver i den offentlige sektor," siger arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet, der dog også påpeger, at der er brug for folk med lange videregående uddannelser fremover, men at man altså skal ændre fokus, så det ikke kun handler om, at alle skal have en universitetsuddannelse.