Du kan roligt droppe konditionstræningen i dag. Og det gør ikke noget, hvis du også droppede den i går - så længe du bare spiser optøede frysepizzaer bestilt på madportalen Just-eat.dk.
Ja, faktisk kunne du spise pizzaerne hver eneste dag, hvis ikke det var fordi, at du skal spise varieret.
Sådan lyder anbefalingerne om nogle pizzaer fra Just-eat.dk, der, ligesom bl.a. McDonald’s, praler med at være anbefalet af Fødevarestyrelsen.
McDonald's betaler
Fastfood-firmaerne markedsfører sig altså med at have fået 'Fuldkornsmærket', som Fødevarestyrelsen lovpriser - og som eksempelvis McDonald’s er med til at finansiere.
Men mærket har fået hård kritik, fordi det slet ikke stiller tilstrækkelig høje krav til indholdet af fuldkorn, sagde ernæringsekspert, cand.brom. Orla Zinck, forrige fredag til Avisen.dk.
Læs også Grov kritik af nyt fuldkornsmærke
Og nu melder Fødevarestyrelsen, der er ellers er garant for mærkets troværdighed, sig blandt kritikerne af den måde, firmaerne bruger mærket.
Om Justeat.dk's anbefaling om at droppe træning til fordel til pizza, siger Bente Stærk, chefkonsulent i Fødevarestyrelsen:
"Det er problematisk i forhold til kostrådene om mad og fysisk aktivitet. Det kan ikke udelukkes, at det kan skade mærkets troværdighed, hvilket er uheldigt," siger hun.
Styrelsen vil bede det sekretariat, der forvalter mærkningsordningen, rette henvendelse til Justeat.dk
Direkte fra fryseren
Når man vil bestille en af 'fuldkornspizza' på Justeat.dk, står der ikke på menukortene, at der er tale om frostfærdigvarer fra fabrik.
De leveres til 160 pizzariaer over hele landet, hvor de bages op, når kunderne bestiller. Men ikke altid bages de længe nok.
”Købte en fuldkornspizza, som var frossen, da jeg kom hjem,” skriver en kunde, Mark fra Århus.
"Det er ikke heldigt"
”Det er ikke heldigt. Det kunne være, at man skulle oplyse om det på menukortene, at pizzaerne er fra frost,” erkender Just-eat’s direktør Morten Larsen.
Læs også: Ville du spise denne færdigret?
Han siger, at rådet om, at man roligt kan droppe konditionstræningen, hvis man spiser pizzaerne, ikke skal tages bogstaveligt.
”Man skal være kritisk over for alt, hvad man læser her i verden,” siger direktøren, der fastholder, at man roligt kan spise pizzaerne hver dag.
"Det er ikke nødvendigvis en god idé," erkender direktør Flemming Paasch fra Easyfood, der fremstiller pizzaerne.
"Men de er vitterlig sunde, og at mindst ligeså høj kvalitet, som dem, der er lavet i pizzeriaer," siger direktøren.