DR s nye dramaserie starter søndag
Søndag begynder DR1 s næste store dramasatsning Forbrydelsen . Det centrale plot er opklaringen af et mord, men DR s dramachef lover, at det ikke bliver endnu en politiserie.

Læs også:
Seriens handling og plot
Seriens hovedpersoner

Et mord kan ske på et øjeblik, men eftervirkningerne kan vare i årevis. Politiet skal samle brikkerne i opklaringen, og de efterladte skal samle brikkerne i hverdagen for at komme videre i livet.

Det er dette efterspil, DR’s dramaafdeling tegner et billede af i den nye serie ’Forbrydelsen’, der har premiere på søndag. Men selvom seriens handling er centreret om et mord, bliver det ikke endnu en omgang ’Rejseholdet’ eller ’Ørnen’, siger dramachef Ingolf Gabold.

»Min hovedforfatter har fastholdt, at serien skulle begynde med et mord. Jeg er ikke uenig, men jeg har fastholdt, at det ikke må blive en politiserie, vi har haft politi nok,« siger Ingolf Gabold.

Derfor har holdet bag serien med manuskripterne til hvert afsnit forsøgt at sikre, at hovedvægten i højere grad kommer til at ligge på de andre plots i serien: det politiske spil om overborgmesterposten i København og et forældrepars krise efter at have mistet en datter.

24 timer på dansk

På samme måde som spændingsserien ’24 Timer’ foregår ’Forbrydelsen’ over en afgrænset tidsperiode, nemlig 20 dage, men til præsentationen af Forbrydelsen afviste producent Piv Bernth enhver anden lighed:

»’24 timer’ er et eventyr, og Jack Bauer er en actionhelt. Det er vores politifolk ikke, og det er heller ikke nogen højteknologisk serie. Det er ikke kun et spørgsmål om at finde en gerningsmand, men også at undersøge i dybden, hvad der sker med en familie, der bliver ramt af sådan en tragedie.«

Inspiration fra film

Inspirationen med flere plots og personer, hvis liv væves ind i hinanden, kommer fra filmens verden, lige fra Short Cuts til de nyere Crash og Babel . Men multi-plot -genren er også ved at bide sig godt fast i tv, blandt andet med serier som Desperate Housewives , og en af de nyere amerikanske serier Six Degrees , der bygger på teorien om, at alle kender hinanden, når man når ud over seks led.

»Vores liv er efterhånden så komplicerede, at vi oplever os selv som værende bipersoner i nogle handlinger og hovedpersoner i nogle andre handlinger,« siger Ingolf Gabold.Han håber, at der med en serie i 20 afsnit vil være mere ro til at udvikle handlingsforløbet og glæder sig til en lidt mørkere dramaserie.

»Jeg er sikker på, at der er nogen, der vil falde fra i forhold til en serie som Krøniken , men det er ikke noget, jeg frygter. Vi har prøvet det før med Ørnen , der er mere kompliceret, men den levede alligevel op til vores mål.« Han forventer, at Forbrydelsen vil kunne trække cirka 1,5 millioner seere.

Forbrydelsen har premiere på DR 1 søndag kl. 20.00