Klar til første store byttedag? Kend dine rettigheder

Butikkerne slår i morgen den 27. december dørene op for julekunder, der ikke var helt tilfredse med gaverne under træet eller hellere vil finde noget andet på udsalg.
- Man skal først og fremmest kigge på byttemærket på gaven og kvitteringen for at finde ud af, om varen overhovedet kan byttes eller returneres, siger Susanne Maria Bager, konstitueret kontorchef ved Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
- Man skal først og fremmest kigge på byttemærket på gaven og kvitteringen for at finde ud af, om varen overhovedet kan byttes eller returneres, siger Susanne Maria Bager, konstitueret kontorchef ved Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Foto: Scanpix arkiv

Knap nok har vi fået købt den sidste julegave, før vi skal ud i gaveræset igen - denne gang for at bytte.

Butikkerne slår i morgen den 27. december dørene op for julekunder, der ikke var helt tilfredse med gaverne under træet eller hellere vil finde noget andet på udsalg. Og det kommer ikke til at gå stille for sig, hvis man skal tro Dansk Erhverv.

Det skriver Berlingske.

Erhvervsorganisationen forventer nemlig at hver tredje dansker bytter en eller flere af sine julegaver, og at der samlet set bliver byttet gaver for 250 millioner kroner. Til sammenligning byttede vi i 2014 gaver for 220 millioner ifølge Dansk Erhverv, skriver Berlingske.

Kend dine rettigheder

Ifølge lovgivningen har kunden som udgangspunkt ikke krav på at få en gave byttet, men de fleste butikker tilbyder en bytte- eller returret, skriver Berlingske. Avisen har spurgt Susanne Maria Bager, konstitueret kontorchef ved Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, om, hvad man som forbruger skal være opmærksom på.

- Man skal først og fremmest kigge på byttemærket på gaven og kvitteringen for at finde ud af, om varen overhovedet kan byttes eller returneres. Og så skal man se, om der er tale om en bytteret, så man kan bytte varen til en anden vare i butikken, eller om man har ret til at returnere varen og få pengene tilbage, siger hun.

Lidt andre regler gælder for gaver købt på nettet. Her gælder nemlig en fortrydelsesret på 14 dage fra leveringsdatoen - medmindre en længere frist er aftalt, skriver Berlingske.

Få klagesager

Forbrugerklagenævnet har kun ganske få sager om bytte og returnering, siger Susanne Maria Bager til Berlingske.

Udover at være den første store byttedag er markerer søndag den 27 december samtidig starten på januar-udsalget.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.