DMI: Vi skulle have varslet bedre
I modsætning til lørdagens historiske skybrud valgte DMI søndag at udsende en formel beredskabsvarsel om skybrud, da den første ordentlige skylle over Lyngbyvej havde vist sig. Foto: Colourbox
Vejrprofeter erkender nu, at de skulle have udsendt et formelt beredskabsvarsel i forbindelse med weekendens ekstreme skybrud.

Weekendens enorme vandmængder over hovedstadsområdet skulle have været varslet bedre, erkender Danmarks Meteorologiske Institut.

DMI's meteorologer udsendte et varsel om risiko for skybrud over København og Sjælland, men man undlod at udsende et formelt beredskabsvarsel.

Og det var en fejl, erkender vagthavende meteorolog hos DMI Jørn Thomsen.

"Vi havde varslet, men vi havde ikke varslet nok. Vi havde givet skybruddet en gul lampe i stedet for en rød lampe. Det er ikke godt nok," siger han til Newspaq.

Et beredskabsvarsel betyder, at der kommer en rød lampe på DMI's hjemmeside, og at varslet sendes ud til politi og beredskabet, der indkalder ekstra mandskab og til landsdækkende medier som DR og TV2.

Når DMI ikke lod den røde lampe lyse skyldes det usikkerhed.

"Vi vurderede, at der var en del usikkerhed om, hvor regnen ville falde og hvor slemt, det blev. Skybrudsvarsler er hamrende svære, for de skal ramme rigtigt, og vi skal også passe på ikke at varsle for meget. Og tordenbyger vokser op i løbet af meget kort tid," siger Jørn Thomsen.

Samtidig er det kombinationen af storby og massiv regn, der gjorde udslaget, mener Jørn Thomsen.

"Havde det ramt på en mark i Vestsjælland, så var det blevet til en notits i det lokale dagblad," siger han.

Fra politisk hold er der kritik af DMI's manglende varsel af det ekstreme skybrud, der sendte to måneders regn ned i de københavnske kældre og veje i løbet af få timer.

"De mange skader i København vidner om, at man ikke har været varslet godt nok. Oversvømmede kældre er svært at undgå, men mange af de ekstra ulykker i trafikken og druknede biler kunne være undgået, hvis man havde oplyst mere f.eks. gennem DR," siger Dansk Folkepartis beredskabsordfører, Hans Kristian Skibby.

Han vil have forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) til at se på beredskabet og varslingssystemet.

"Det er ikke sidste gang, at vi får problemer med styrtregn, oversvømmelse eller andre naturfænomener. Derfor er det vigtigt at vores beredskab er bedst muligt forbedredt," siger han.

Det samme ønsker Socialdemokraternes beredskabsordfører Bjarne Laustsen.

"Jeg vil bede forsvarsministeren om at komme med en redegørelse af, om vi har det bedste varslingssystem, for rigtig mange ting kan reddes, hvis man går ned i kælderen og får dem op i tide," siger han.